Miljøtoiletter testes i Nordhavn: Skyller ud med havnevandet

250 beboere i Nordhavn har fået nye toiletter, som skyller med saltvand. Målet er at teste, hvor stor betydning det har for miljøet.

Vidste du, at 110 toiletter skyller hvad der svarer til 1,5 millioner liter drikkeklart vand ud på et år?

Og vidste du, at 1,5 millioner liter vand er mere vand end der er i hele det store svømmebassin i Frederiksberg Svømmehal?

quote Det er afgørende, at København kan sikre en bæredygtig drikkevandsforsyning for fremtidige generationer.

Ninna Hedeager Olsen, teknik- og miljøborgmester København, EL

Det store drikkevandsspild er nu fortid for 250 beboere i Nordhavn, som har fået installeret saltskyls-toiletter som en del af et forsøgsprojekt.

Projektet, som er initieret af Københavns Kommune og Hofor, skal afprøve en ny type vandforsyning med stor betydning for miljø og ressourcer og blev i gangsat i efteråret 2017.

Og der er god ræson i at se på, hvordan vi sparer på drikkevandsreserven.

Om saltskylstoiletterne

- Det er afgørende, at København kan sikre en bæredygtig drikkevandsforsyning for fremtidige generationer. Derfor er det oplagt, at vi undersøger muligheden for at bruge saltholdigt grundvand til at trække ud i toilettet i stedet for vores ferske grundvand, som er en begrænset ressource, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten), og tilføjer:

- Vi har sammen med HOFOR taget initiativ til at undersøge, om vi kan tage alternative vandforsyningsformer i brug, og dette er et glimrende eksempel på et nyt tiltag, som potentielt kan blive en stor gevinst i forhold til både miljø og ressourcer. 

Det ferske grundvand er en begrænset ressource, som der skal værnes om, hvis også de næste generationer skal kunne åbne vandhanen og drikke løs.

Toilettet er derfor et godt sted at starte – for med et ’gennemsnitsskyl’ på 17 liter om dagen, står toilettet for omtrent 25 procent af en almindelig husholdnings vandforbrug.

Saltvandsboring i baggården

For at realisere projektet har Hofor etableret en ultralokal boring i baggården på Kajplads 109, hvor de saltholdige toiletter befinder sig.

quote Fungerer det, som vi forventer, kan saltskylstoiletter blive et stort og vigtigt skridt i vores indsats for at sikre, at vi også i fremtiden kan tappe al det friske drikkevand fra vandhanen, vi kan drikke

Martin Vester, projektleder Hofor

Boringen er placeret lige ved havnen, og derfor er saltindholdet i grundvandet her langt højere end normalt. Før det rammer toiletkummen er det blevet filtreret, så det er rent – men saltindholdet er fortsat det samme.

Ifølge Hofor er der store muligheder i projektet.

- Fungerer det, som vi forventer, kan saltskylstoiletter blive et stort og vigtigt skridt i vores indsats for at sikre, at vi også i fremtiden kan tappe al det friske drikkevand fra vandhanen, vi kan drikke. Det giver rigtig god mening, at vi finder nye veje i forsyningen med vand. Potentialet i at bruge saltholdigt grundvand er stort til formål som fx vask og toiletskyl, hvor det ikke er nødvendigt at bruge vand med drikkevandskvalitet, siger projektleder Martin Vester fra Hofor i en pressemeddelelse.

- Og i Hofor har vi allerede i en del år med stor succes brugt havvand fra Københavns Havn til fjernkøling af mange store bygninger i byen - det sparer store mængder CO2 i forhold til et traditionelt aircondition-anlæg, der bruger el, tilføjer Martin Vester. 

Det saltholdige vand transporteres direkte fra den lokal boring gennem et særskilt rørsystem til toiletterne i bygningen.

Mår man skyller, havner vandet dog i kloakken til renseanlægget og bliver dermed en del af det almindelige spildevand.

Da saltskylstoiletterne kræver et separat rørsystem, er det nemmest at etablere dem i forbindelse med nybyggeri.

FAKTA

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

bus busrute

Samarbejde mellem regioner sikrer den første regionale elbusrute

80_percent

playGladsaxe firdobler antallet af ladestandere til elbiler

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere