Martin er plejefar for to drenge - men mange børn mangler stadig hjælp

Martin Glarvig har i årevis været aflastningsfar for flere forskellige drenge, og i dag er han plejefar på fuldtid for to udsatte børn. Men der mangler stadig pleje- og aflastningsforældre.

Som noget nyt parkerer iværksætter Martin Glarvig bilen hjemme i indkørslen før det bliver mørkt. Karrieren er der skruet ned for, da der er kommet andre forpligtelser i hjemmet på Amager.

quote Jeg føler, jeg har overskuddet til at hjælpe de her drenge. Både i hverdagen, men også i weekenden. Og når jeg så er single, og ikke selv har stiftet familie, så er det dejligt at kunne tilbringe tiden sammen med de her to skønne drenge, som jeg er blevet far for.

Martin Glarvig, Plejefar, København

For tre måneder siden blev han plejefar til to drenge på henholdsvis 3 og 15 efter en årrække som aflastningsforælder på deltid for flere forskellige drenge.

- Det er fantastisk. Det er jo blevet en lille familie og vi nyder livet sammen og fungerer egentligt - tror jeg - som alle andre familier fungerer, siger Martin Glarvig.

- Jeg føler, jeg har overskuddet til at hjælpe de her drenge. Både i hverdagen, men også i weekenden. Og når jeg så er single, og ikke selv har stiftet familie, så er det dejligt at kunne tilbringe tiden sammen med de her to skønne drenge, som jeg er blevet far for, siger han.

De to drenge kommer fra forskellige familier, men af tavshedsmæssige årsager kommer vi ikke nærmere deres fortid.

Fælles for børn, der har brug for pleje- eller aflastningsforældre, er dog, at deres biologiske forældre ikke har de nødvendige ressourcer, tid eller overskud til at tage sig af dem - uanset om de ellers er ressourcesvage eller velhavende.

Og lige præcis derfor er der brug for folk som Martin Glarvig.

- Drengene og jeg betragter jo nu os selv som en familie. Drengene kalder hinanden for storebror og lillebror, og jeg bliver kaldt for far. Så det bliver jo meget hurtigt som en familie. Uanset om det så er en plejefamilie eller ej, siger han.

Mange børn har behov for hjælp

For tiden mangler 22 børn i København fuldtidsplejeforældre og yderligere 56 børn står på venteliste og mangler aflastningsforældre.

quote Det giver bare en anden tilknytning at tage sig af et barn, der måske har nogle udfordringer på nogle områder, men samtidig også kan give ligeså meget tilbage til mig - og det synes jeg, er fantastisk.

Magnus Højer, Aflastningsforælder, København

En af dem, der allerede tager sig af en søskendeflok på tre som aflastningsforælder en dag om ugen, er Magnus Højer, der bor på Nørrebro.  

- Jeg hjælper dem med at give dem tryghed og stabilitet, og forhåbentligt kan jeg også være rollemodel. Og lære dem ting, som de i deres senere liv kan tager med sig videre, når de selv skal til at træffe deres egne beslutninger, siger han.

De tre børn på 10, 12 og 15 år bor også hos Magnus, der fungerer som deres aflastningsfar, hver fjerde weekend. Men det er ikke kun for børnene, at aflastningsordningen er en succes.

- Det giver bare en anden tilknytning at tage sig af et barn, der måske har nogle udfordringer på nogle områder, men samtidig også kan give ligeså meget tilbage til mig - og det synes jeg, er fantastisk, siger Magnus Højer.

Magnus Højer (tv.) og Martin Glarvig (th.) er aflastnings- og plejeforældre for udsatte børn i Københavns Kommune.
Magnus Højer (tv.) og Martin Glarvig (th.) er aflastnings- og plejeforældre for udsatte børn i Københavns Kommune.
Foto: TV 2 Lorry

Alle kan søge som pleje- og aflastningsforældre

Alle forældre skal godkendes af Københavns Kommune inden de matches med børnene alt efter børnenes behov og forældrenes muligheder for at være enten pleje- eller aflastningsforældre - men behovet for hjælp er større end normalt.

- Igennem årene har der været en stigning i anbringelsen af børn i plejefamilier. Det skyldes, at man mener, det er den bedste måde at anbringe børn på, hvis det altså kan lade sig gøre, siger Sten Kruse-Blinkenberg, der er chef for Center for Center for Familiepleje i København.

Han tilføjer:

quote Vi ved jo alle sammen godt, hvad der vil være bedst for et lille barn at vokse op i - og det er en familie, hvor der er tid til børnene. Så derfor synes jeg også, at folk endelig skal søge ind, hvis de har det nødvendige overskud.

Martin Glarvig, Plejefar, København

- Og så har vi desværre også et større generationsskifte, hvor en del plejefamilier for tiden går på pension. Og derfor er der brug for nogle nye, siger han.

Ifølge de to aflastnings- og plejeforældre Martin og Magnus skal man også bare komme igang, hvis man har tid og overskud til at hjælpe de udsatte børn - uanset, om man er eneforsørger eller en familie bestående af mor far og børn.

Det vigtigste er bare, at man kan hjælpe de udsatte børn.

- Vi ved jo alle sammen godt, hvad der vil være bedst for et lille barn at vokse op i - og det er en familie, hvor der er tid til børnene. Så derfor synes jeg også, at folk endelig skal søge ind, hvis de har det nødvendige overskud - og så skal de bare komme igang, siger Martin Glarvig. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

Tricktyveri tricktyve stjæle

"En blanding af dygtighed og held" - Betjent spottede mistænkt under sin løbetur

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere