FAKTA: Det skal der til, hvis du vil være aflastnings- eller plejefamilie

I København mangler der både plejefamilier og aflastningsfamilier. Men hvad skal der til, for at blive pleje- eller aflastingsfamilie? Her finder du svarene:

I Københavns Kommune mangler der 22 plejefamilier og 56 aflastningsfamilier, som primært bor i eller omkring hovedstaden.

Familierne skal have ekstra omsorg og hjerterum, siger kommunen - men hvad skal der egentligt til, for at blive pleje- eller aflastingsfamilie?

Vi har samlet en guide.

Bliv plejefamilie:

Ifølge Center for Familiepleje er en plejefamilie en familie, hvor der er både overskud og hjerterum til at åbne hjemmet for et barn, der ikke kan bo hos sine egne forældre.

Børn har brug for at vokse op i trygge og stabile rammer tæt på omsorgsfulde voksne, som de kan knytte sig til. Det er her, plejefamilien kan træde til.

Børn der anbringes i en plejefamilie har ofte en forhistorie med svigt og belastede forhold. Derfor betyder omsorg, stabilitet og støtte typisk mere for dem, end det gør for andre børn.

Alle plejefamilier skal have en formel godkendelse og gennemføre en kort grunduddannelse, før de kan få et barn i pleje. Denne proces kan tage op til et halvt år.

Omkring 5.000 familier i Danmark har valgt at blive plejefamilie for ét eller flere børn, oplyser Center for Familiepleje.

Ifølge Center for Familiepleje har en del af børnene brug for at komme til en familie med både far og mor. Oftest fordi de mangler en mandlig rollemodel.

Familietype:

Det kræver det:

Bliv aflastningsfamilie:

I modsætning til en plejefamilie, er en aflastningsfamilie en familie, der har lyst og overskud til at passe et ekstra barn hver anden eller tredje weekend.

Der kan også være tidspunkter, hvor det masser godt med en hverdag i ugen og i ferier, skriver Center for Familiepleje.

Børn, der kommer i aflastningsfamilier, er ofte fra familier med enlige forældre, der har et dårligt netværk, og som derfor har brug for støtte til at få hverdagen til at fungere.

Forældresamarbejdet er derfor ofte godt.

Børn, der kommer i aflastning, er som regel under 12 år. Ifølge Center for Familiepleje er der en overvægt af drenge blandt de børn, der er i aflastning.

Hos cirka hver tredje er årsagen til aflastning alene på grund af forhold hos forældrene. Overvejende er det dog oftest børn med sociale vanskeligheder eller koncentrationsbesvær. Nogle børn har også udviklingsproblemer.

Ligesom med børn der har brug for plejefamilie, har en del af børnene til aflastningsfamilier brug for at komme til en familie med både far og mor. Oftest fordi de mangler en mandlig rollemodel.

Det gælder dog ikke for alle børn, og Center for Familiepleje understreger, at det kan være bedre for nogle børn at komme i aflastning hos en enlig eller et par af samme køn.

Familietype:

Det kræver det:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere