Kontroversiel og seks meter høj statue af Christian IV på plads i København

Projektet har kostet 1,8 millioner og har været undervejs siden 2010.

Kendte tårne udgør foden, som Christian IV står på - men de er vendt på hovedet.  Foto: Ulrik Hornemann/TV 2 Lorry

Kendte tårne udgør foden, som Christian IV står på - men de er, som det fremgår af billedet, vendt på hovedet.  Foto: Ulrik Frees Horneman / TV 2 Lorry

Kendte tårne udgør foden, som Christian IV står på - men de er, som det fremgår af billedet, vendt på hovedet.  Foto: Ulrik Hornemann/TV 2 Lorry

1 af 3

I ly af valg og opstilling af tv-studier på Christiansborg Slotsplads, blev en kontroversiel statue af Christian IV onsdag eftermiddag monteret ikke langt derfra - på pladsen foran Børsen på Slotsholmen i København.

Her troner en seks meter høj statue sig nu op, og øverst står Danmarks mest berømte regent og skuer over det København, han med flere kendte bygningsværker har været med til at sætte et markant præg på.

Og netop de tre vel nok mest ikoniske - Rundetårn, Børsen og Rosenborg - udgør en væsentlig del af statuen. 

Kendte tårne udgør foden, som Christian IV står på - men de er, som det fremgår af billedet, vendt på hovedet. Foto: Ulrik Hornemann/TV 2 Lorry

Rundetårn og tårnene på de sidstnævnte bygninger udgør foden, som Christian IV står på - men de er, som det fremgår af billedet herover, vendt på hovedet. 

Og det er der en særlig forklaring på, har kunstneren bag statuen, færøske Hans Pauli Olsen, tidligere fortalt til TV 2 Lorry:

- Jeg ser det nærmere som, at det er byen, som spejler sig i vandet. Han står der og viser byen frem, sagde han i januar sidste år. 

Kongen kan se til sin egen kirke

Den færøske kunstner har allerede lavet adskillige monumenter, og han forklarer, at han godt kan lide, hvis hans arbejde virker en smule uhåndgribeligt:

- Hvis folk ikke har set det før, så er det godt. For så bliver de nysgerrige. Så vil man interessere sig for det, i stedet for at det bare er en statue, sagde han i januar sidste år.  

Statuen står placeret således, at Christian IV kan se til rytterstatuen af Frederik VII på Christiansborgs Slotsplads og samtidig nyde synet af Holmens Kirke, som han også byggede i sin tid.

Statuen har i alt kostet 1,8 millioner kroner, som primært kommer fra private bidrag - indsamlet af en komité bestående af blandt andet Bertel Haarder (V) og den tidligere konservative udenrigsminister Per Stig Møller. 

Blev droppet, fordi den ikke passede ind

Siden 2010 har man arbejdet på at få projektet gennemført. 

Men udseendet har undervejs været genstand for megen diskussion. 

I 2014 vendte kommunens billedkunstudvalg tommelfingeren nedad, fordi man fandt, at "skulpturen ikke afspejler et samtidigt kunstudtryk, og derfor mangler tilstrækkelig begrundelse og relevans i nutiden."

Æstetikken var desuden for "monumental" og placeringen af dette værk med tårnene ved siden af børstårnet ville "virke malplaceret i byrummet", kunne Berlingske tidligere fortælle.

Københavnerne skal selv stå for vedligeholdelsen, og skatteyderne betaler ligeledes 30.000 kroner for at få den op at stå. 

Her kan du se TV 2 Lorrys indslag om statuen fra den 31. januar 2018:

00:55

Kort nyt

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?