Københavnske husejere opfordres til at få tjekket for radon

Københavns Kommune opfordrer alle byens husejere til at få målt radonniveauet i deres bolig.

I løbet af de seneste to vintre har 326 husstande i Københavns Kommune fået målt husets radonniveau via Realdanias kampagne radonfrithjem.dk.  

Målingerne viser, at godt halvdelen (54,4 pct.) af husene har en højere radonkoncentration end det niveau, som Sundhedsstyrelsen og WHO angiver som anbefalet grænseværdi, oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse,

Hvis man gennem længere tid har været udsat for høje koncentrationer af den radioaktive gasart, kan det være en medvirkende årsag til udvikling af lungekræft, så der er mange gode grunde til at få tjekket radonniveauet i boligen og få det nedbragt, hvis det viser sig at være for højt.

Radon er årligt medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft i Danmark. Og gassen, som siver ud af undergrunden, kan hverken lugtes eller mærkes.

København støtter op om kampagne

Derfor støtter Københavns Kommune i år op om Realdanias kampagne radonfrithjem.dk. Det gøres helt konkret ved at der i disse dage sendes et brev til alle husejere i kommunen med en opfordring til at få målt radonniveauet i deres bolig.

Kommunen sender også brevet til husejere med nyere huse opført efter 1998, selvom deres huse bør være radonsikrede. Undersøgelser gennemført som led i Realdanias kampagne viser nemlig, at cirka hvert tredje målte hus opført efter 2000 trods lovgivningen har mere radon end myndighederne anbefaler.

- Københavns Kommune er mindre udsat end mange andre landsdele, men inden for vores kommune er nogle områder også mere udsatte end andre. Vi sender de kommende dage breve ud for at sikre os, at husejerne er opmærksomme på muligheden for at måle radonniveauet og få vejledning om, hvilke forholdsregler de kan tage for at nedbringe mængden af radon i deres bolig, hvis den er for høj, siger centerchef Steffen Mark Jensen, Center for Bygninger.

Nemt at få målt

Det er hverken dyrt eller svært at få målt radonniveauet. Det kræver blot nogle få målere på størrelse med en tændstikæske, der over 2-3 måneder måler niveauerne i nogle af husets opholdsrum. En måling koster fra 500-1.500 kr. og kan bestilles via Realdania-kampagnens hjemmeside, radonfrithjem.dk.

Heldigvis kan hovedparten af de husejere, som har fået konstateret niveauer over det anbefalede, nedbringe radonniveauet ved at gennemføre nogle enkle og billige tiltag. Det kan eksempelvis være at tætne sprækker mod jord, rense ventilationsriste, lufte ud regelmæssigt og sørge for god ventilering i huset. 

Fakta om radon i boliger

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

Tricktyveri tricktyve stjæle

"En blanding af dygtighed og held" - Betjent spottede mistænkt under sin løbetur

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere