Radon dræber: Kommunerne måler ikke i institutionerne

Der er hvert år flere, der dør af lungekræft pga. radon. Men kommunerne tjekker ikke niveauerne i offentlige institutioner.

Tv 2 Lorrys dækning af problemet, viser at mange kommuner slet ikke er vidende om hvor skadelig radon er. Og at meget få kommuner måler radonværdier i f.eks. børneinstitutioner.

Fredensborg kommune har målt radon niveau i alle deres institutioner. På den måde har de opdaget steder hvor værdierne er for høje. I Køge kommune måler de ikke radon. Borgmester i Køge kommune, Flemming Christensen, Kons., fortalte i vores studie torsdag aften at kommunen ikke har været klar over at der var så meget radon i deres kommune, som TV 2 Lorrys indslag kunne vise.

Kommunerne er slet ikke forpligtede til at måle radon i f.eks. børnehaver og vuggestuer.

I 2012 sendte den daværende Klima- og energiminister og ministeren for By- Bolig- og landdistrikter et brev til alle kommuner om, at det er kommunens ansvar at sørge for, at deres bygninger ikke er sundhedsskadelige. Men der bliver ikke ført nogen kontrol på området, og kommunerne har ikke pligt til til at udføre radonmålinger - de må selv bestemme.

Hvad er det? Og hvad gør jeg?

Radon er en naturlig, radioaktiv gas der findes i jorden overalt. Gassen kan trænge ind i dit hus gennem sprækker i fundamentet og derfor er det ofte i kældere og i etplanshuse, der kan måles høje værdier af radon.

Sundhedsstyrelsen har sat en grænseværdi for indeklimaets radon-niveau på 100 Becquerel. Måle enheden fortæller hvor mange radon-atomer, der henfalder indenfor et sekund.

Se her på AB Gruppens webside, hvordan du tjekker dit radon-niveau og hvad du kan gøre, hvis du har for høje værdier.

Radon findes over hele landet - men der er forskel på hvor meget der er i de forskellige områder af landet. Sjælland, Fyn, Østjylland og Bornholm har de højeste niveauer.

Hvis du vil måle radon niveauet i din bolig, skal det gøres med en særlig radon-måler og over 2-3 måneder. Og så skal det være i fyringssæsonen (oktober-april).

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

fedme

Forskere mener at have knækket koden til at holde vægttabet

colourbox

Flere kvinder får udskudt brystkræftscreening - puklen vokser med 1.000 kvinder om måneden

20160518-144516-2-1920x1281we

Op til 11 måneders ventetid i hovedstadsområdet - nu vil partier sætte ind over for "meget stor ulighed"

20210311-133301-L-1920x1277we

Sygeplejerskers strejke kan ramme 48 afdelinger i hovedstadsområdet: Se hvor her

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere