Københavns Kommune afslører rekordmange tilfælde af social dumping

Københavns Kommune afdækkede sidste år rekordmange tilfælde af social dumping blandt kommunens leverandører.

Hele 224 tilfælde af social dumping har Københavns Kommunes indsatsteam afdækket blandt kommunens leverandører i 2018, hvilket er rekord.

Samtidig har kommunen sikret en efterbetaling på cirka 3,2 millioner kroner til underbetalte medarbejdere.

Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse

Københavns Kommune oprustede ved årsskiftet sidste år med et nyt, internt indsatsteam, der udfører målrettede kontroller der, hvor der vurderes at være en reel risiko for snyd.

- I København vil vi ikke acceptere social dumping. De stærke resultater viser med al tydelighed, at indsatsen er ekstremt effektiv, siger overborgmester Frank Jensen (Soc.dem) i pressemeddelelsen.

- Ikke alene har vi afdækket rekordmange tilfælde af social dumping – vi sikrer også, at virksomhederne rent faktisk retter op på forholdene. Nu skal vi bruge erfaringerne til at gøre indsatsen endnu mere målrettet, så vi fortsat giver de virksomheder, der fusker og løndumper, kamp til stregen, siger han.

19 medarbejdere fik efterbetalt 1,55 mio. kr.

Det nye indsatsteam har haft stort fokus på at sikre, at virksomhederne retter op på forholdene og at medarbejderne får efterbetalt den løn, de har ret til – hvilket ifølge kommunen er sket i samtlige afsluttede sager.

quote Københavns indsats viser, at de pæne ord i klausulerne kun kommer til sin ret, når der også sættes ind med kontrol

Palle Bisgaard, næstformand for Byggegruppen i 3F

I alt har kommunen krævet en tilbagebetaling på knap 3,2 millioner kroner, hvilket svarer til knap 15.700 kroner til hver medarbejder, der er blevet underbetalt.

Blandt andet har indsatsteamet afsløret en sag på et af kommunens byggerier, som endte med at 19 medarbejdere hos en underleverandør fik efterbetalt i alt cirka 1,55 millioner kroner efter flere måneders underbetaling. Det er det største enkeltbeløb i kommunens indsats mod social dumping.

Det lover godt, mener 3F

- Københavns indsats viser, at de pæne ord i klausulerne kun kommer til sin ret, når der også sættes ind med kontrol, siger Palle Bisgaard, næstformand for Byggegruppen i 3F, i pressemeddelelsen.

- Indsatsteamets resultater og fokus på områder, hvor der er størst risiko, lover godt for den fremtidige bekæmpelse af social dumping. Vi er yderst tilfredse med Københavns indsats og håber, den kan være til inspiration for andre offentlige bygherrer, siger han,

Indsatsteamets erfaringer giver samtidig et detaljeret indblik i, hvilke brancher og jobs, som er i størst risiko for social dumping. Det drejer sig især om job inden for bygge- og anlægsbranchen, rengøringsbranchen og vikarjobs.

Den viden vil kommunen nu bruge aktivt til at sætte endnu mere målrettet ind mod de virksomheder, der er stor risiko for at fuske og løndumpe.

Indsatsteamet vil dele deres kontrolmodel og erfaringer med interesserede kommuner og organisationer, som kan bruge det i kampen mod social dumping.

Fakta om Københvans Kommunes indsats mod social dumping