København sender kærestebreve til andre kommuner: Kom og vær grønne med os

For at København kan blive rigtig grøn, bliver de nødt til at få flere med på vognen, så virksomhederne vil fremstille de ting, kommunen skal købe.

Københavns Kommune vil være grøn. Derfor vil de gerne købe alle ting - lige fra bleer i vuggestuer til hæve-sænkeborde på rådhuset og rengøring af skoler – så miljøvenlige som muligt.

Men det kan være svært, hvis der ikke er noget at købe. I 2019 og 2020 skal kommunen laver nye aftaler med producenter af legetøj og kontormøbler, men der er næsten ikke noget miljømærket legetøj eller kontormøbler at købe.

Og miljømærket skal det helst være – det besluttede Borgerrepræsentationen sidste år.

Derfor fortæller Københavns Kommune allerede nu virksomhederne, at hvis de vil have fingrene i de 23,3 millioner kroner, som kommunen hvert år betaler for legetøj og kontormøbler, så skal de få miljømærket deres produkter.

Og det skal de gøre i god tid, for processen kan trække ud. 

Kærestebreve skal gøre producenter mere miljøvenlige

København er lige nu alene med sin meget ambitiøse indkøbspolitik, hvor de allerede på forskud forsøger at påvirke virksomhederne. Men lige som på mange andre områder, kan det være svært at være alene.

Selvom København er en stor kommune, er det lettere for dem at påvirke virksomhederne til at få fremstille grønne kontorstole og dukker og legetøjsbiler, hvis de kan love virksomhederne flere kunder.

- Den primære er at få flere til at blive grønne. Jo flere, der laver noget, der er miljømærket, jo større miljøeffekt får vi. Så bliver der færre kemikalier i legetøjet, og vi udleder mindre CO2 med videre, siger Merete Kristoffersen, enhedschef Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. 

- Jo flere, der efterspørger noget, jo større sandsynlighed er der også for, at det bliver billigere, hvilket også er væsentligt for kommunen, siger hun.

Og Københavns Kommune har allerede fået flere grønne kærester.

Derfor er grønne indkøb i det offentlige vigtigt

Først fik de opbakning fra en række kommuner, regioner og et ministerium, som de i forvejen har et indkøbssamarbejde med. Nu forsøger de sammen med dem at få endnu flere til at være med.

Derfor har Københavns Kommune sammen med Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb, som indkøbssamarbejdet hedder, sendt mails ud – eller kærestebreve, som Teknik- og Miljøforvaltningen kalder dem, hvor de spørger alle kommuner, regioner og nogle statslige institutioner, om de vil være miljøvenlige indkøbskærester. 

Det kæresteforhold indebærer primært, at kommunerne, regionerne eller de statslige institutioner skal sige ja til, at de også vil prioritere legetøj og kontormøbler med miljømærker over dem uden miljømærker, når de næste gang skal indgå nye aftaler. 

- Hvis de andre vil være med, er producenterne nok mere indstillede på at lave nogle miljømærkede produkter, siger Merete Kristoffersen.

Virksomheder har tidligere haft succes

Hvert år vælger kommunen to til fire områder, hvor de fortæller virksomhederne i god tid, at de har tænkt sig at prioritere miljømærkede produkter. I år er det legetøj og kontormøbler.

Disse kommuner har sagt ja

Ifølge Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket og EU-Blomsten i Danmark, er Københavns strategi en god måde at få flere grønne varer på hylderne.

Det kan de se på store virksomheder, der har valgt at gå sammen og bede om blandt andet miljømærket rengøring:

- Deres krav har gjort, at der nu findes virksomheder over hele landet, som udbyder svanemærket rengøringsservice, og at antallet af svanemærkede rengøringsselskaber på få år er mere end fordoblet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Farum Sø

Ny spildevandsplan skal sikre badevand og vandmiljø

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere