Indsatsleder kan ikke udelukke London-brand i København

Danske bygningsstandarder er højere, men en facadebrand er brandfolkenes skrækscenario, forklarer indsatsleder ved Hovedstadens Beredskab.

Den kolossale brand, der natten til onsdag brød ud i et højhus på 24 etager i London, vækker både interesse og forundring hos Hovedstadens Beredskab.

- Det undrer mig, at billederne viser en så voldsom spredning fra 2. til 24. sal. Jeg tolker umiddelbart, at branden har spredt sig udvendig på bygningen. Når en brand på den måde vandrer på facaden, kan den sprede sig ind i lejlighederne på alle etagerne, siger indsatsleder Kasper Ninn Johansen til TV 2 Lorry.

Han understreger, at han ikke kender andet til branden end det, han har hørt via medierne.

quote Det bliver uhåndterbart at redde så mange beboere samtidig. Der er ingen beredskaber, der er rustet til den opgave

Kasper Ninn Johansen, indsatsleder, Hovedstadens Beredskab

Brandårsagen er endnu ukendt. Men med det forbehold, ligner det en facadebrand. Og det er noget af et skrækscenario.  

- Det bliver uhåndterbart at redde så mange beboere samtidig. Der er ingen beredskaber, der er rustet til den opgave. Omfanget er så voldsomt, og det er så grelt. Vi kæmper hele tiden for at forhindre, at noget sådant sker, siger han.

Anderledes standarder i Danmark

I en situation som den i London, hvor bygningen er langt højere end brandvæsenets stiger, er det helt afgørende, at trappeopgangene er tilgængelige, så beboerne kan evakuere sig selv.

Højhuset i London var under renovering. Det er endnu uvist hvilken rolle, det har spillet for branden. Herhjemme har der siden 1970’erne været krav om røgalarmer, og i dag er det også normen at bruge sprinkleranlæg.

quote Jeg kan ikke sige, at det her ikke vil kunne ske i Danmark. Der kan være nogle samlinger, der ikke er lavet forskriftsmæssigt. Vi kontrollerer ikke alle detaljer på alle bygninger, selv om vi gør alt hvad vi kan for at forebygge

Kasper Ninn Johansen, indsatsleder, Hovedstadens Beredskab

Bygningsstandarderne er generelt højere i Danmark - men alligevel kan Kasper Ninn Johansen ikke udstede nogen garanti.

- Jeg kan ikke sige, at det her ikke vil kunne ske i Danmark. Der kan være nogle samlinger, der ikke er lavet forskriftsmæssigt. Vi kontrollerer ikke alle detaljer på alle bygninger, selv om vi gør alt hvad vi kan for at forebygge, siger han.

Vil tage ved lære af London

Hovedstadens Beredskab vil snarest forsøge at lære af branden i London. Så snart kollegerne i London Fire Brigade er klar til at fortælle, er man meget lydhør.

- Vi vil meget gerne høre om deres erfaringer. Der er to spor, vi gerne vil blive klogere på – dels hvorfor det gik så galt. Er det noget byggeteknisk, som vi har taget højde for i Danmark? Og så vil vi også gerne høre, hvad de har lært af selve indsatsen, forklarer Kasper Ninn Johansen.

Over 50 beboere i højhuset er bragt til forskellige hospitaler i London. Byens brandinspektør har meldt ud, at der er omkomne, men har ikke sat tal på.  

Vi bringer mere om sagen i vores udsendelser 19.11 og 22.27 i aften.

Tre gode råd fra indsatslederen

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Politibil i uheld

playPolitibil i voldsomt sammenstød

Retten i Roskilde

Mand tiltalt for forsøg på voldtægt af børn via datingside

Roskilde havn

Ældre mand fundet død i Roskilde Havn

Men In Black, København den 27 februar 2021 demonstration mod nedlukning

Politi anholder otte til demonstration mod coronarestriktioner

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere