I dag bliver København en del af verdens største mindesmærke for Holocaust

12 snublesten placeres på forskellige steder i København for at mindes jødiske ofre for nazismen. Snublestenen er en del af verdens største spredte mindesmærke.

København og Frederiksberg bliver mandag et monument rigere. Eller rettere 12 monumenter rigere.

Det sker, når mindesten for danske og statsløse jøder, der blev ofre for nazismen, placeres på forskellige steder i byen og indlemmer København som del af et fælleskontinentalt mindesmærke.

Med et antal på flere end 74.000 fordelt på snart 26 forskellige lande er den tyske kunstner Gunter Demnigs Stolpersteine (snublesten på dansk) nemlig det største spredte mindesmærke i verden.

Siden 1992 har Demnig lagt snublestenene med navne på mennesker, der blev ofre for Holocaust. Dels for at formidle historien om et mørk kapitel i menneskeligheden, men også som en påmindelse til fremtidige generationer.

Mandag den 17. juni lægger den tyske kunstner 12 snublesten på forskellige steder i København og på Frederiksberg, hvor de 12 jødiske ofre havde bopæl.

De 12 jøder, der mindes med Stolpersteine i København

Første stop var synagogen i Krystalgade, hvor den tidligere overrabbiner Bent Melchior holdt tale inden nedlæggelsen af snublestenene. Stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen holdt også tale foran synagogen.

Flere pårørende til nazismens ofre var mødt op foran synagogen, beretter en journalist på TV 2 News, der var til stede ved indvielsen.

Her placeres snublestenene i løbet af mandag:

Siden 1992 har Gunter Demnig lagt snublesten for ofrene for Holocaust. Her ses han i færd med at lægge tre sten foran synagogen i Krystalgade mandag formiddag.
Siden 1992 har Gunter Demnig lagt snublesten for ofrene for Holocaust. Her ses han i færd med at lægge tre sten foran synagogen i Krystalgade mandag formiddag.
Foto: Thomas Sjørup - Ritzau Scanpix

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

BwnnyBuste2

playFolkekær nationaldigter hædret tre år efter sin død

genforeningsmonumentet

De skjulte spor: Kender du alle de sønderjyske minder i København?

_K0A1491_1

playBunker har stået tom siden Anden Verdenskrig: Danner nu ramme om helt nye oplevelser

60_percent

playOplev naturen: Sådan kan du fange fuglenes sang med en byg selv-optager

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere