75 år efter: I aften genskaber frivillige redningen af 700 jøder

I år er det 75 år siden at 700 jøder blev hjulpet til Sverige i både fra Snekkersten og Espergærde. Fredag aften genopliver frivillige scenerne fra den nat.

Det rusker og blæser. Den bidende kulde kryber ind under tøjet og bider sig fast.

Vi er på stranden i Snekkersten en kold oktobernat i 1943. Der er fiskerbåde i vandet,  som ligger klar til at sejle af sted. Den scene skal havnefoged Peter Clausen være med til at spille. Han skal være ude i den båd, som sejler jøderne af sted.  

- Der har folk siddet med de barkede næver. Der er en historie om, at de havde en frisør med til at ro. Da de nåede halvvejs, var hans hænder fuldkommen ødelagt. Der skulle armmuskler og barkede næver til at ro de der både, siger havnefoged Peter Clausen. 

quote Der skulle armmuskler og barkede næver til at ro de der både.

Peter Clausen, Havnefoged

I havnen i Snekkersten ligger der den dag i dag en af de originale robåde fra dengang.

En gruppe på 700 jøder skal af sted den nat i oktober. Med små fiskerbåde skal de krydse Øresund, uden at blive opdaget. På den anden side ligger Sverige. Her er de i sikkerhed for Gestapo.

- Det har været en tur på en to - tre timer derover,  og så to - tre timer tilbage igen. Og en tur hvor man helst ikke skulle opdages, siger havnefoged Peter Clausen.

 

Samme nat - bare 75 år senere

Det er scenerne fra netop den nat, som et hold frivillige i Snekkersten-området har sat sig for igen at gøre levende på den strand, hvor det hele skete

Det sker fredag aften.

- Det har været rigtigt mod. For først har man skullet fortælle det til familien, at nu gik man altså ind i det her. Jeg tror i min bedste overbevisning på, at det ikke kun var for pengenes skyld, siger havnefoged Peter Clausen.

Der er også en kopi af en gammel kutter med i stykket i morgen. Den ligger også i Snekkersten Havn. Det bliver et teaterstykke med skuespillere og lokale statister. Rüdiger Jordt er næstformand i den forening, der har sat det hele i gang. Foreningen hedder "Undtagelsen". 

-  Vi vil gerne fortælle fiskernes historie. Ikke så meget omkring jødernes flugt. Men mere omkring den indsats, der blev gjort fra lokalbefolkningen, dengang. Uden at det var tilrettelagt – men spontant, siger han.

Hård på brystet og en stålsat vilje

Folk i området gemte jøderne på loftet eller bag en skabsvæg. Indtil det tidspunkt, hvor de skulle ud på vandet. På havnen er der i dag respekt for det, som fiskerne gjorde dengang. Kim Petersen er kommet på havnen siden han var dreng. 

-  Jeg synes, det var modigt gjort af dem, at de gjorde det, men altså når kårene var trange så.. siger han. 

Det var en redningsaktion, som modstandsfolk, lokale fisker og altså også frivillige stod bag. Havnefoged Peter Clausen er imponeret over det, der skete dengang.

- De har haft hår på brystet og en stålsat vilje. Det kræver det, når man siger, at det her går jeg altså ind i, siger han. 

quote De har haft hår på brystet og en stålsat vilje. Det kræver det, når man siger, at det her går jeg altså ind i.

Peter Clausen, Havnefoged

Nu bliver den nat til virkelighed igen i morgen fredag den 5. oktober. Opført som et stykke på stranden med gratis adgang klokken 19.00. 

Det bliver, når mørket har sænket sig, og kulden for alvor har taget fat - ved vandet i Snekkersten.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik