Hvert år sendes mindst 100 unge på genopdragelse i udlandet

En kortlægning af genopdragelsesrejser viser, at der hvert år er mindst 100 unge med ikke-vestlig baggrund, der kommer på ufrivillig ophold i udlandet.

Mere diciplin, styrkelse af kulturelle identitet eller løsning på problemadfærd. Der kan være mange årsager til, at forældre med ikke-vestlig baggrund sender deres børn på genopdragelsesrejser. 

En omfattende kortlægning af antallet af såkaldte genopdragelsesrejser viser, at der hvert år er minimum 100 unge med ikke-vestlig baggrund, som sendes på lange ophold i udlandet blandt andet fordi, deres forældre ikke er integrerede i det danske samfund.

quote Mange af disse unge har enten traumer, depression eller endda PTSD. Det er følelsen af at blive svigtet af sine egne forældre

 Anita Johnson, direktør, Red Safehouse. 

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag. 

Hos Københavns Kommune er der siden januar 2015 registreret 580 tilfælde, hvor børn ikke er mødt i skole efter en ferie. 

En faglig konsulent i Københavns Kommune siger til Jyllands-Posten, at det drejer sig om  nogle unge, "der ofte kæmper med det faglige, som ikke er vant til at tale dansk derhjemme, og som kommer tilbage og skal indhente det, de i forvejen er bagud".

Ifølge Udlændinge - og integrationsministeriet kan der være mange årsager til, at børn og unge bliver sendt til genopdragelsesrejser i deres forældres hjemland.

Årsager til genopdragelsesrejser

  • Styrke familierelationer og kulturel identitet
Det kan være, forældre eller familie ønsker at styrke familierelationer eller kulturel og religiøs identitet, hvilket, de mener, kan opnås ved ophold i forældrenes oprindelige hjemland. 
 
  • Styrke uddannelse og modersmål
Andre forældre kan have ønsker om en skolegang med hårdere disciplin end i Danmark. Nogle mener, de kan give deres børn en bedre uddannelse i udlandet. Derudover er nogle forældre mere trygge ved et skolesystem, de kan genkende. 
 
  • ”Løsning” på konflikt eller problemadfærd
Nogle forældre benytter sig af genopdragelsesrejser som løsning på en konflikt eller problemadfærd. Nogle forældre kan også føle sig presset af ydre omstændigheder til at fjerne deres barn fra nærmiljøet, og det kan derfor ses som en sidste udvej at sende barnet på genopdragelsesrejse. Der vil det typisk dreje sig om børn, der eksempelvis pjækker fra skolen, udviser kriminel adfærd eller har stofmisbrugsproblemer.

Kilde: Udlændinge - og integrationsministeriet

Red Safehouse: "Opholdets længde er ikke afgørende"

I rapporten fra Ankestyrelsen oplyser kommunerne, at der fra den første august 2015 til efteråret 2017 har været 204 tilfælde af udlandsophold på mere end en måned. I 130 af sagerne vurderer kommunerne, at det har negative konsekvenser for den unge - oftest ved at det går ud over skolegang, sprogkundskab eller trivsel. Det skriver Jyllands-Posten. 

Sagerne om genopdragelsesrejser fordeler sig på 33 kommuner, hvoraf halvdelen vurderer, at opholdene typisk varer op til tre måneder - ofte i form af forlængede sommerferier. To kommuner vurderer, at den unge er væk i mere end et år.

quote Det er alvorlig omsorgssvigt, når forældre med tvang og trusler sender deres børn på genopdragelsesrejser, fordi de er blevet for danske.

Inger Støjberg, Udlændinge- og integrationsminister, Venstre

Hvor længe de unge er på genopdragelsesrejse er dog ikke altid afgørende for konsekvenserne ifølge Anita Johnson, som er direktør hos Red Safehouse. 

- Mange af disse unge har enten traumer, depression eller endda PTSD. Det er følelsen af at blive svigtet af sine egne forældre. Nogle kan klare det i flere år, andre i få måneder. De unge kan have meget svært ved at have tillid til voksne efter en sådan rejse, forklarer Anita Johnson til Jyllands-Posten. 

Red Safehouse er et opholdssted for unge, der er i konflikt med deres familier. Opholdsstedet henvender sig unge på flugt fra æresrelaterede konflikter, som eksempelvis handler om social kontrol, æresrelateret vold eller tvangsægteskab.

Integrationsminister: "Det er alvorlig omsorgssvigt"

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil gøre mere for at forhindre, at børn bliver sendt på genopdragelsesrejser i udlandet.

- Det er alvorlig omsorgssvigt, når forældre med tvang og trusler sender deres børn på genopdragelsesrejser, fordi de er blevet for danske, siger hun i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, efter at undersøgelse fra Ankestyrelsen for ministeriet viser, at kommunerne siden 2015 har haft kendskab til mindst 130 sager, hvor opholdet har haft negative konsekvenser for barnet.

- Det fortæller os, at de forældre ikke vil Danmark for sig selv eller deres børn. Men det valg skal man ikke have lov til at træffe på sine børns vegne, siger ministeren.

- Når vi gør en stor indsats for at integrere de flygtninge og indvandrere, der er her, kan vi selvfølgelig ikke bare sidde og se på, når nogen prøver på at rulle det hele tilbage igen.

- Børn og unge, der vokser op i Danmark, skal udvikle sig med de friheder og rettigheder, som vores samfund er bygget på, siger Støjberg.

Hun vil med en række nye initiativer sætte en stoppe for genopdragelsesrejser. De bliver præsenteret, når regeringen kommer med en samlet pakke, der skal bekæmpe parallelsamfund.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har varslet en ghettopakke til næste uge.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik