Friskole demonstrerer mod frataget støtte

Friskolen Iqra Privatskole demonstrerer torsdag foran Christiansborg mod beslutningen om at fratage skolens støtte og kræve 16,2 millioner tilbagebetalt.

Omkring 500 elever, forældre og lærere ventes at demonstrere foran Christiansborg mod beslutningen om at fratage Iqra Privatskole støtten samt kræve 16,2 millioner tilbagebetalt. Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Omkring 500 elever, forældre og lærere samles torsdag foran Christiansborg med et budskab til politikerne:

Stop heksejagten på muslimske friskoler.

Det sker, efter Iqra Privatskole på Nørrebro er blevet frataget offentlige tilskudskroner, mens skolen samtidig er blevet pålagt at tilbagebetale 16,2 millioner kroner i tilskud, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har fundet uberretiget.

- Vores budskab til politikerne er, at det ikke er i orden at behandle nogen på denne måde. 

Ordene kommer fra Jacob Jabr, der er formand for skolens bestyrelse.

- Vi anerkender, at der har været problemer på skolen, men det har vi rettet op på. At straffe os så hårdt økonomisk og samtidig kræve tilbagebetaling på 16 millioner med så kort frist, det er en måde at knække skolen på, siger Jacob Jabr.

Sagen om Iqra Privatskole

Iqra Privatskole er den største muslimske friskole i Danmark.

 

I 2017 besluttede Styrelsen for Undervisning og Kvalitet at tilbageholde skolens støtte på 21 millioner kroner fra 1. januar 2018. Det skete, efter det kom frem, at skolens nu tidligere skoleleder har spredt videoer fra den islamiske organisation Hizb Ut-Tahrir på forskellige facebookgrupper, mens der også har været spekuleret i, at skolen havde forbindelser til moskeen Islamisk Kulturcenter, hvor den fremtrædende Imam Khalil Jaffar blandt andet skulle have tilladt en ung mand tiltalt for at være Islamisk Stat-kriger at have adresse. 

 

I begyndelsen af 2018 relancerede skolen sig selv med ny ledelse og lovede, at en ny start ville begynde.

 

I februar kom det frem, at skolen ud over at miste tilskudet også skulle tilbagebetale 16,2 millioner kroner i tilskud, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet ikke mente var berretiget.

 

Den 3. december i år meddelte Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, at skolen helt ville miste det offentlige tilskud. Det skete med begrundelsen, at der er væsentlig usikkerhed om Iqra Privatskoles økonomi og dermed væsentlig fare for, at skolen må lukke på meget kort sigt.

Se mere

Han peger på, at andre skoler i landet med langt større underskud end Iqra Privatskoles har fået pålagt at tilbagebetale langt mindre beløb, end skolen på Nørrebro.

- Vi accepterer, at vi har haft rod i 2017 - og vi skal betale tilbage, det er i orden. Selvfølgelig skal tingene køre efter reglerne, og det gør de også nu. Men at kræve at vi skal betale tilbage med så kort frist - det er umuligt for os, siger Jacob Jabr.

- I stedet kunne de straffe skolen på en måde, hvor vi kan betale det tilbage på en måde, så skolen kan fortsætte. De sætter så strenge krav, fordi de ved, at skolen ikke kan overleve med dem, siger han.

Formanden peger på, at taberne i hele misæren bliver skolens elever.

- Vi taler om børn, vi taler ikke om en virksomhed, der sælger reservedele. Vi taler om voers samfunds fremtid. Vi har en skole, som har leveret høj kvalitet med et karaktergennemsnit højere end det, der er forventet. Skolen leverer varen både fagligt og socialt. Derfor er det trist, at man straffer børnene, siger Jacob Jabr.

Demonstrationen finder sted torsdag klokken 14.30.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik