Først fik den kritik - nu høster udskældt bygning priser

Byggeprojektet BLOX er blevet kaldt alt lige fra 'øjebæ' til 'misfoster'. Nu vinder den kontroversielle bygning priser for både design og konstruktion.

Efter åbningen tilbage i maj, har den omdiskuterede bygning BLOX i den grad været et byggeri, som har delt vandene. 

Både herhjemme og i udlandet har byggeprojektet fået blandede ord med på vejen. 

I Berlinske blev bygningen kaldt for et misfoster, og i Politiken præsenteres den som klodset, bevidst provokerende og unødigt kompliceret.  

I den britiske avis The Guardian, blev BLOX både kaldt en forspildt chance, fantasiløs og elendigt designet. 

Men nu er der medvind til det 'klodsede byggeri', der netop er blevet belønnet for både design, konstruktion og funktion. 

 To priser på to dage

Det er blandt andet Realdania By og Byg, der har været bygherre på opførelsen af BLOX, som ved weekendens Building Awards, fik rosende ord med på vejen. 

Her blev de tildelt Boligfonden Kubens Bygherrepris 2018, og en af begrundelserne bag lød, at bygherrene på trods af den komplicerede byggegrund og konstruktion, har formået at skabe noget nyt, med nye værktøjer og metoder: 

quote Realdania By og Byg sprængerne rammerne med deres projekt, der binder byen sammen med havnen og etablerer et nyt kulturelt mødested i København.

Palle Adamsen, juryformand 

- Realdania By og Byg sprængerne rammerne med deres projekt, der binder byen sammen med havnen og etablerer et nyt kulturelt mødested i København. Samtidig er det lykkedes dem at skabe et erhvervsmæssigt knudepunkt for arkitektur, design og byggeri, lød det fra juryformand Palle Adamsen. 

Dagen forinden fik parterne bag BLOX tildelt Dansk Stålpris 2018, for en 'kreativ og enestående arkitektonisk brug af stål' og et 'forbilledlig samarbejde mellem arkitekt, entrepenør og stålleverandør'. 

- Med sin placering og åbenhed ændrer bygningen en plads, som i mange år har stået som et udefinerligt område langs havne-kanten, og vil med tiden blive en del af havnekantens miljø, lyder det blandt andet i begrundelsen fra Dansk Stålinstitut, der overrakte prisen ved Dansk Ståldag 2018.

Bygningen BLOX ligger placeret mellem Vester Voldgade, Frederiksholms Kanal og Københavns Havn og er designet af Office for Metropolitan Architecture. 

Det første spadestik til byggeriet blev taget i maj 2013, og i foråret, fem år senere, kunne BLOX for første gang åbne dørene for offentligheden. 

I klippet her kan du se, hvordan hovedstadens måske mest omdebatterede bygning blev til: