Stor britisk avis saver nyt arkitekturværk midt over i anmeldelse

En forspildt chance, fantasiløs og elendigt designet. Sådan beskriver den britiske avis The Guardian den nye københavnske bygning BLOX.

Det "klodsede" byggeri BLOX deler vandene både herhjemme og i udlandet. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Det er ikke mange pæne ord, byningen BLOX får med på vejen, inden den åbner på søndag.

Den velansete britiske avis The Guardian har sendt deres arkitekturanmelder Oliver Wainwright til København for at anmelde byggeriet BLOX, der blandt andet skal huse Dansk Arkitektur Center, lejligheder, kontorer og caféer.

Da Oliver Wainwright i anmeldelsen når til sin egen holdning, begynder han med ordene “Udefra ser det ikke lovende ud”, og derfra bliver det kun værre.

Læs også Øjebæ eller mesterværk? Kom med på smugkig i BLOX

Anmeldelsen er krydret med udtryk som:

- Forspildt chance for Danmark, hvor kontorernes behov har trumfet over evnen til at skabe en indbydende offentlig bygning

- Den udstråler den frastødende fornemmelse af kontorbygning

- Højst udansk

- Man bliver slået i ansigtet med sort beton, sort gummigulv og rå stål

Den er Lady Gaga som finansiel rådgiver

Og så har anmelderen en flabet kommentar til Dansk Arkitektur Centers administrerende direktør, Kent Martinussen, som har udtalt, at han heller vil kalde bygningen ”cool” end ”kold”, og at den har en Lady Gaga-udstråling.

Til det skriver Oliver Wainwright, at han nogenlunde kan se, hvad Kent Martinussen mener, hvis altså Gaga havde droppet sin kødkjole og startet et finansielt rådgivningsfirma.  

Læs også Det nye København: 8 skelsættende byggerier åbner i år

Han skriver, at lejlighederne på toppen af bygningen er placeret som et fantasiløst gitter af 22 enheder, som ser ud på en barsk indre gård.

Og så mener han, det er ironisk, at en institution, der åbner med en udstilling om nye tilgange til boliger, skal have så elendigt designede lejligheder på sit tag.

Han medgiver, at der er “stærke øjeblikke” I bygningen, men bliver lynhurtigt kritisk igen, da han kommer til at beskrive legepladsen. Ifølge ham ser den ud som om, det ikke ligger naturligt til arkitekterne at have det sjovt.

På TV 2 Lorry har vi tidligere sendt Søndagsmagasinet om det store projekt. Det kan du se her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?