Finn Rudaizky tvinges ud af borgerrepræsentation

Finn Rudaizky blev dømt for at lække fortrolige oplysninger om terroristen Omar El-Hussein. Nu tvinges han midlertidigt også til at forlade Københavns Borgerpræsentation og Region Hovedstaden.

Finn Rudaizky, DF, må træde ud af Københavns Borgerrepræsentation og af Region Hovedstaden.

Det har Valgbarhedsnævnet afgjort efter læk af fortrolige oplysninger om Omar El-Hussein, der slog to personer ihjel ved et terrorangreb mod Krudttønden og den jødiske synagoge i februar i 2015.

quote Nu må jeg så betale prisen ved at stå uden for døren, mens de, der vidste en hel masse om terroristen går fri.

Finn Rudaizky, DF

Han blev i februar dømt til at betale en bøde på 10.000 kroner i Københavns Byret for lækket.

- Det er godt gjort, at det er budbringeren - ham som afslører, hvordan Københavns Kommune fuldstændig fejlede i hele forløbet med terroristen Omar El-Hussein - er den eneste, der skal straffes. Det er simpelthen horribelt. Alle i kommunen, som intet opdagede, de går fri, siger Finn Rudaizky i en pressemeddelelse.

Ikke sket før at politiker får sparket efter bøde

Finn Rudaizkys advokat, Henrik Stagetorn, undrer sig over beslutningen, fordi en bøde i den størrelsesorden ikke tidligere har ført til, at en politiker må udtræde af en kommunalbestyrelse.

- Der er tale om en skærpelse af nævnets praksis på området. Det tager jeg selvfølgelig til efterretning, siger advokat Henrik Stagetorn i en pressemeddelelse.

Finn Rudaizky har dog ikke tænkt sig at blive udenfor døren. Til efterårets valg opstiller han igen til regionen og til borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti.

Det er nemlig partiet, der beslutter, om han må stille op igen. Hvis han vælges, skal valgbarhedsnævnet så igen tage stilling til, om han skal have sparket.

Nægter sig skyldig, men erkender læk

Finn Rudaizkys har selv erkendt, at han efter aftale med en journalist fra BT først stillede en række spørgsmål om Omar el-Husseins private forhold til blandt anndet kommunens socialforvaltning, hvorefter han videregav svarene til først BT og siden Berlingske.

Men han fastholder, at han er uskyldig, da han ikke mener, at oplysningerne burde have været omfattet af tavshedspligt.

- Det her var i offentlighedens interesse. Der skulle ikke holdes noget skjult. Jeg kan ikke frigøre mig fra den tanke, at havde kommunen dog bare gjort noget i forhold til terroristen Omar El-Hussein tidligt i forløbet, så havde vi måske ikke haft et terrorangreb. Nu må jeg så betale prisen ved at stå uden for døren, mens de, der vidste en hel masse om terroristen går fri, siger Finn Rudaizky i pressemeddelelsen.

OVERBLIK: TIDSLINJE OVER FINN RUDAIZKYS LÆK TIL PRESSEN