Efter aflysninger på stribe: Nu er ventetiden kortere for hjertepatienter

Ventetiden til planlagt hjertekirurgi er nu er under 30 dage på Rigshospitalet.

Over 300 hjertesyge fik sidste år aflyst og udsat deres operation. Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Det lysner for de hjertepatienter, der venter på at få foretaget operationer på Rigshospitalet.

Nye tal viser nemlig, at ventetiden til planlagt hjertekirurgi nu er under 30 dage, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Det er ellers ikke lang tid siden, at en opgørelse viste, at der sidste år var rekordmange patienter, der fik aflyst og udsat store operationer på grund af kapaciteten på landets største hjertecenter på Rigshospitalet.

Læs også Rekordmange hjertesyge har fået aflyst store operationer

I 2017 var der således i alt 308 patienter, der med kort varsel oplevede at få aflyst og udskudt f.eks. store bypass-operationer, hvilket svarer til cirka 15 procent af det samlede antal operationer på hjertecentret.

Men tendensen er i den første del af 2018 vendt, og det glæder formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt, Kons.

- Når man skal igennem en alvorlig hjerteoperation, så skal man ikke bekymre sig om ventetider og aflysninger. Derfor glæder det mig, at situationen nu ser meget bedre ud. De tiltag, der er sat i gang på hjerteafdelingerne med at få bedre registrering af udredningsretten, virker. På samme vis har Rigshospitalet både fået nedbragt ventetiderne og aflysninger af operationer til hjertekirurgi, siger Christoffer Buster Reinhardt.

En svær balance

Niels Würgler, centerdirektør på Hjertecenteret på Rigshospitalet forklarer, at det dog er en svær balance mellem ventetider og aflysninger.

Læs også KOL-patienter kan ånde lettet op: Læge opfinder iltrobot

- Det er en hårfin balance både at udnytte kapaciteten maksimalt for at holde ventetiderne korte og at undgå aflysninger, og det er derfor meget positivt, at tallene fra 2018 underbygger, at vores indsats har haft effekt – til gavn for vores patienter. Den aktuelle ventetid til planlagt hjertekirurgi er nu under 30 dage. Og der har været en betydelig nedgang i udsættelserne til 6 pct. af de gennemførte operationer i april måned og senest 5 pct. i maj måned.

Der er desuden samtidig en forventning om, at ventetiderne for hjertesyge bliver yderligere forbedret, når der i år blandt andet etableres en garantiafdeling på Herlev og Gentofte hospital, der skal hjælpe med bedre overholdelse af udredningsretten, oplyser Region Hovedstaden.

Det har de gjort på Rigshospitalet

Hjertecentret på Rigshospitalet har i 2017 besluttet en række målrettede tiltag til primært at reducere antallet af udsættelser af hjertekirurgiske patienter – bl.a.:
  • Udvidelse af den hjertekirurgiske kapacitet i det hjertekirurgiske ”fast track” spor for planlagte patienter.
  • Balanceret og fleksibel operationsplanlægning og bookingsystem.
  • Øget fleksibilitet ved afvikling af operationsprogram og differentieret mødetid (herunder lejer med operationstid til kl. 20 i hverdage)
  • Etablering af 2 normerede akutlejer.

De konkrete tiltag har virket efter hensigten og tallene fra 2018 viser en meget betydelig reduktion i udsættelsesfrekvensen til i maj måned at udgøre 5 % af de gennemførte operationer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik