Rekordmange hjertesyge har fået aflyst store operationer

I nogle måneder er helt op til hver tredje og fjerde operation blevet aflyst på Rigshospitalets hjertecenter.

Rekordmange alvorligt hjertesyge danskere har fået aflyst og udsat store livreddende operationer, fordi der er problemer med kapaciteten på landets største hjertecenter på Rigshospitalet.

Det skriver Berlingske.

I nogle måneder har det været helt op til hver tredje og fjerde operation, der er blevet aflyst, og i 2017 var der i alt 308 patienter, der med kort varsel oplevede at få aflyst og udskudt f.eks. store bypass-operationer, hvilket svarer til cirka 15 procent af det samlede antal operationer på hjertecentret.

Det fremgår af en embedsmands-orientering til politikere i Region Hovedstaden, som vækker bekymring i Hjerteforeningen.

- Aflysninger kan naturligvis forekomme, men aflysninger bør begrænses til et minimum, da hver aflysning er en stor belastning for patienten og patientens pårørende. I værste fald kan det få fatale konsekvenser, hvis en operation aflyses, så det er foruroligende, at 308 patienter fik aflyst deres operation på Rigshospitalet i 2017, siger sekretariatschef i Hjerteforeningen Claus Beck-Tange til Berlingske.

"Tæt pakket" operationsprogram

Ifølge orienteringen er årsagen til de mange aflysninger, at Rigshospitalet tilstræber en "høj udnyttelse" af kapaciteten på tværs af operationsstuer, intensivafsnit og sengeafsnit.

Operationsprogrammet er de senere år blevet "tæt pakket", hvilket har reduceret muligheden for at »absorbere« de mange akutte patienter, som Rigshospitalet modtager, i operationsprogrammet, hedder det.

Desuden er børnehjertekirurgien fra hele landet blevet samlet på Rigshospitalet, hvilket har krævet ombygninger og var med til at reducere aktiviteten i en periode.

De 308 aflyste operationer sidste år er et betydeligt hop i forhold til de forudgående år, hvor der har været mellem 200 og 250 om året, hvilket udløste omfattende kritik, da Berlingske sidste forår satte fokus på problemerne.

Dengang sagde klinikchef på hjertecentret Sten Lyager Nielsen, at "vi kan og skal gøre det bedre".

Nu er tallet endnu højere, men klinikchefen tror alligevel, at udviklingen er vendt, fordi aflysningsprocenten i begyndelse af året lå på næsten 40 procent, mens den i slutningen af året var på lidt over 10.

- Hver aflyst operation vil vi gerne undgå, så på den måde er det her et problem. Men vi kan se og er glade for forbedringerne i aflysningsfrekvensen - og ambitionen er at ligge i det her niveau fremover, siger Sten Lyager Nielsen til Berlingske.

Andre af landets hjertecentre aflyser således kun meget få operationer, og Liberal Alliance i regionsrådet i Region Hovedstaden har været ude med forslag om at give patienterne en økonomisk kompensation ved aflysninger.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere