Dansk præst om romaer: Forstår ikke danskernes voldsomme had

Mariakirken på Vesterbro har fået kritik for at hjælpe romaer, men sogne- og korshærspræst Anita Rohwer ser intet galt i det.

Antallet af romaer, der har slået sig ned på gaderne i København for at tigge og samle flasker, er højere end nogensinde før, skønner Københavns Kommune.

quote Jeg aner ikke, hvorfor der i Danmark er et så voldsomt had mod romaer

Sognepræst Anita Rohwer, Mariakirken

Det har i den seneste tid ført til en eskalering af konflikter, blandt andet fordi danske hjemløse føler sig truet og fortrængt fra deres sovepladser. Senest med en række episoder ved Christianhavns Torv.

På Vesterbro har romaerne samlet sig omkring Mariakirken, et sted som i mange år har været hjemsted for danske hjemløse og stofmisbrugere.

Det har fået mange til at kritisere Mariakirken på de sociale medier, og en enkelt butiksejer i nærheden har også i flere medier langet ud efter kirken, som åbent hjælper romaerne.

Mariakirkens sogne- og korshærspræst Anita Rohwer, som er ansvarlig for kirkens sociale arbejde, er klar over, at romaer over en bred kam betragtes som en kriminel gruppe. Men til Kristeligt Dagblad siger hun, at det ikke er noget, de oplever i kirken.

- Hvis der er en, vi mistænker for at være kriminel, skal vedkommende forlade kirken, siger Anita Rohwer til avisen.

Men i det hele taget ser hun det ikke som sin opgave at skelne mellem mennesker

- Jeg aner ikke, hvorfor der i Danmark er et så voldsomt had mod romaer. Vores opgave er at tage os af socialt udsatte mennesker, og vi er ikke sat i verden for at sortere folk. Det kunne vi ikke drømme om. Hvis man er udsat, så er man velkommen i kirken. Vi har altid døren åben, også hvis det er en jyde, der har mistet sine penge og har brug for hjælp, siger præsten til Kristeligt Dagblad.

I Mariakirken kan socialt udsatte få en bid brød, som kirken i forvejen modtager gratis, og de får lov at hvile på kirkegulvet i bestemte tidsrammer, nemlig fra klokken 12 til klokken 16 og fra klokken 19.30 til 23.

Anita Rohwer afviser dog, at man kan oplade sin telefon og få en kop kaffe gratis. Til gengæld kan man få en kop for to kroner, medmindre man er helt forhutlet.

Sognepræsten mener heller ikke romaerne har presset de danske hjemløse væk fra kirkens område, som det er blevet udlagt tidligere.

- Det er rigtigt, at vi ikke længere har misbrugere i Mariakirken, men det skyldes, at de har fået stofindtagelsesrum og meget bedre forhold, end kirken kan tilbyde. Så det kan vi kun glæde os over, siger hun.

Tirsdag rykkede Københavns Politi ud for at rydde tre lejre med udenlandske hjemløse i København, som menes at være utryghedsskabende.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

Tricktyveri tricktyve stjæle

"En blanding af dygtighed og held" - Betjent spottede mistænkt under sin løbetur

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere