Kommentator efter bykongens fald: Dette vil jeg især holde øje med

Bliver overgangen fra den væltede borgmester Ole Bjørstorp (S) til den nye spidskandidat Merete Amdisen præget af bitter strid til det sidste, kan det skabe revner i den socialdemokratiske højborgs tykke fæstningsmure.

Kongen er død, dronningen længe leve.

Ole Bjørstorp (S), Ishøjs patriark med borgmesterkæderne gennem 20 år, er snart færdig som bykonge i vestegnskommunen, efter et flertal i partiet har fravalgt borgmesteren og peget på rivalen Merete Amdisen som Socialdemokratiets spidskandidat ved næste års kommunalvalg.

Dermed står det klart, at Ishøj skal have en ny borgmester, og her er det så godt som sikkert, at arvtageren fra bykongen Bjørstorp bliver Ishøjs første kvinde i borgmestersædet.

Det vurderer Kristian Madsen, der er politisk kommentator hos dagbladet Politiken.

- Det kan næsten ikke lade sig gøre for Socialdemokratiet at tabe Ishøj Kommune. Det ville svare til, at Brøndby IF rykkede ud af Superligaen. Det kan ikke lade sig gøre. Jeg har simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at andre partier skal kunne komme til fadet, siger han.

Bykonge efterlader splittet hof

Men rejsen mod næste års valg bliver interessant at følge. For selvom Ishøj er en kommune kendt for at have meget asfalt, kan vejen til genvalg med absolut flertal for Socialdemokratiet blive en ujævn affære.

Nok er kongen begæret afsat fra tronen, men hoffet i højborgen er fortsat splittet.

I afstemningen om at blive socialdemokraternes næste spidskandidat, var de stemmeberettigede medlemmer af partiforeningen nemlig langt fra enige om, hvem der skal lede partiet i fremtiden. 

Mens lidt over halvdelen pegede på Amdisen, støttede en fjerdedel fortsat op omkring Bjørstorp, mens hver femte pegede på en helt tredje kandidat.

Og med et splittet bagland står Merete Amdisen nu over for en afgørende prøve, vurderer Kristian Madsen.

- Det helt afgørende for hende bliver, om hun kan samle partiet, som i meget lang tid har været dybt splittet. Man er nødt til i sådan en situation at være storsindet som vinder og sige til dem, der har stemt på modkandidaten, at de også har en fremtid i partiet. Ellers bliver der ved med at være ballade i partiet derude på Vestegnen, siger Kristian Madsen til TV 2 Lorry.

Et kommunalvalg, der før lignede et socialdemokratisk slam dunk, er nu pivåbent, mener Kristian Madsen, der er politisk kommentator hos avisen Politiken.
Et kommunalvalg, der før lignede et socialdemokratisk slam dunk, er nu pivåbent, mener Kristian Madsen, der er politisk kommentator hos avisen Politiken.
Foto: Thomas Willads/TV 2 Lorry

Fredelig magtoverdragelse eller bittert kup?

Derfor bliver de kommende måneder afgørende for Ishøjs (formentlig) kommende borgmester. Og her er to tænkelige scenarier værd at holde øje med.

- Hvis det her havde været et fredeligt generationsskifte, så ville Bjørstorp selv været gået af som borgmester. Går han af som borgmester snart og overlader Amdisen posten med god ro og orden, eller kommer de to til at sidde og strides frem til næste kommunalvalg? 

- Begge scenarier tænkelige. Og kan det måske tænkes, at nogle af de kandidater for partiet, der ikke blev valgt, stiller op i en borgerliste? Det kan skabe noget ramasjang. Den eneste, der rigtigt kan sikre, hvilken vej det går, er Amdisen selv, siger Kristian Madsen.

Det vides ikke, om Ole Bjørstorp vil overdrage borgmesterkæderne til Merete Amdisen før valget, eller om han vil sidde perioden ud frem til 1. januar 2022. Sikkert er det dog, at hans tid som borgmester og bykonge nu har en slutdato – medmindre han går efter at stille op ved kommunalvalget i 2025 som 79-årig.

Aldrende borgmester på posten

Netop alderen på Bjørstorp har sandsynligvis også været en faktor ved spidskandidatvalget.

- På den ene side er det et slags kongemord, men på den anden side er der nok også tale om en konge, der har siddet lidt længere end udløbstiden måske rakte til og partifællerne måske ikke syntes, det var det rigtige at have en spidskandidat, som var fyldt 75 inden det næste kommunalvalg, siger Kristian Madsen.

Borgmestre i Ishøj Kommune

Ole Bjørstorp kan stadig optræde på Socialdemokratiets liste ved det kommende valg, men selv hvis han bliver valgt med det højeste personlige stemmetal, bliver det Merete Amdisen, der står til at blive Socialdemokratiets bud på Ishøjs næste borgmester.

Ole Bjørstorp har været borgmester siden 2001 og er blandt de 20 længst siddende borgmestre i TV 2 Lorrys sendeområde siden 1970.

Fravalget af Ole Bjørstorp og valget af Merete Amdisen er en foreløbig kulmination på et voldsomt, internt magtopgør, der har splittet den socialdemokratiske byrådsgruppe i det seneste års tid, hvor Ole Bjørstorp også er kommet i modvind efter Ekstra Bladets afsløringer af ulovlig brug af tjenestebil.

Stemmetal ved de seneste kommunalvalg:​​​​​​