Sverige og Danmark valgte forskellige coronastrategier – men hvilken har været mest effektiv?

Danmark og Sverige har haft to forskellige coronastrategier. Forskere fra Hvidovre Hospital skal nu være med til at kortlægge, hvilken strategi der har været mest effektiv.

Mens caféer blev beordret til at lukke ned i Danmark (til højre ses Nyhavn i marts måned), lod de svenske myndigheder det være op til den enkelte caféejer i Sverige (til venstre ses Malmø i maj måned) Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Mens nedlukningen af Danmark var i fuld gang, kunne man se billeder af fyldte fortovscaféer i Malmøs gader. Dette gav formentlig mange danskere anledning til at undre sig over de svenske myndigheders håndtering af coronapandemien.

Læs også De første bøder er faldet på Islands Brygge

Nu skal forskere fra Hvidovre Hospital i et samarbejde med svenske forskere og Syddansk Universitet undersøge, hvilken af de to landes strategier, der har været mest effektiv.

Det er interessant, at svenskerne er optaget af deres frie vilje, hvor vi i Danmark går ud og lovgiver

Jeanette Wassar Kirk, implementeringsforsker på Hvidovre Hospital

Jeanette Wassar Kirk, som er implementeringsforsker på Hvidovre Hospital, skal undersøge, hvilken af de to landes tilgang til at holde afstand, der har været bedst.

- Vi var blevet bedt om at tage hjem og holde afstand. Der hvor jeg bor, kunne jeg dog se, at mange familier med småbørn stadig mødtes på legepladserne og drak kaffen sammen nede i gården, siger Jeanette Kirk. 

Læs også Politiet kritiseres for ”alt for blød” bødepolitik på støjplaget Islands Brygge

- Når man har min profil, bliver man jo nysgerrig på, hvordan man får mennesker til at ændre adfærd og få implementeret regler, siger Jeanette Kirk.

Artiklen fortsættes efter billedet...

Implementeringsforsker Jeanette Wassar Kirk og professor Ove Andersen er Hvidovre Hospitals bidragere i forskningsprojektet.   Foto: Hvidovre Hospital

Forskellen på de to lande

I Danmark og Sverige har myndighederne haft to forskellige tilgange til både nedlukning af samfundet, men også nødvendigheden af social distancering.

- I Sverige er det frivillighedsprincippet, som de har bygget hele deres strategi op omkring. Det er interessant, at svenskerne er optaget af deres frie vilje, hvor vi i Danmark går ud og lovgiver.

Selvom det kan virke risikabelt at overlade det til det enkelte individ at opretholde social distance, mener Jeanette Kirk, at svenskerne har været optaget af tidligere forskning, der sår tvivl ved virkningen af tiltag som blandt andet lukning af skoler.

Læs også Nyeste corona-tal: 454 nye smittetilfælde det seneste døgn, og det er næsten ny rekord

Det to-årige projekt skal blandt andet give nogle konkrete anbefalinger til myndighederne om, hvilke retningslinjer man bør implementere for at sikre social distancering ved en kommende pandemi.

I forskningsprojektet skal forskerne undersøge dokumenter, som blandt andet love og forbud. De skal kortlægge, hvorfor myndighederne har handlet, som de har.

Yderligere skal der inddrages interviews fra borgere, som skal forklare, hvordan danskerne har forholdt sig til lovgivningerne. 

Større dødelighed i Sverige

De svenske myndigheder har, i modsætning til de danske, ikke lovgivet om at lukke blandt andet skoler og caféer.

Læs også Danmark åbner for rejser til og fra hele Sverige

Selvom Sverige har valgt en mere skånsom tilgang, er forbruget hos den enkelte i Sverige næsten faldet lige så meget som i Danmark.

I Sverige er 5.760 mennesker døde af coronavirus, mens tallet i Danmark ligger på 616. Det svarer til en dødelighed på 56,5 per 100.000 indbygger i Sverige og 10,6 per 100.000 i Danmark.

TV2 Lorry har under coronakrisen besøgt Malmø, hvor der ikke blev gået meget op i social distance:

01:57

      Foto: TV 2 Lorry

Luk video


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik