Byggeskandale rammer børn og pædagoger i Hvidovre

Et år efter at den nye idrætsinstitution Tumlehuset skulle have været indviet, er byggeriet stadig langt fra færdigt.

Børnehavebyggeriet har været forsinket i mere end et år. Foto: TV 2 Lorry

180 børn skulle allerede have tumlet rundt. Men i dag er det kun håndværkere, der tumler i Tumlehuset i Hvidovre.

Jeg har været kommunaldirektør i 16 år. Jeg har aldrig oplevet noget lignende.

kommunaldirektør Nich Bendtsen

Derfor bliver børnene stadig passet i de gamle lokaler i Børnehuset Enghøj, hvor forældrenes tålmodighed for længst er brugt op.

- Vi er alle sammen meget frustrerede og kede af, at det har trukket så meget ud. Det er frustrerende at have sine børn i et tilbud, der ikke matcher det, vi var blevet lovet, siger Naja Brøchner, der er medlem af forældrebestyrelsen, til TV 2 Lorry.

Naja Brøchners to børn bliver stadig passet i de gamle lokaler i Børnehuset Enghøj, som ses i baggrunden.  Foto: TV 2 Lorry

Naja Brøchner har selv to børn i institutionen, og de er blevet flyttet fra en af de to afdelinger af Enghøj, der bare midlertidigt skulle samles i de nuværende lokaler, indtil Tumlehuset stod klar. Men det er altså trukket ud i foreløbig et år.

- Jeg synes ikke, at bygningen her egner sig til at huse det antal børn, de er derinde nu. Den er simpelthen for gammel og nedslidt, siger Naja Brøchner om de nuværende omgivelser.

Læs også Børnehaveleder ærger sig over manglende midler: "Vestegnen er blevet overset"

Ikke oplevet noget lignende i 16 år

Frustrationen over det forsinkede projekt deler man bestemt også på rådhuset i Hvidovre.

- Det er en fuldstændig uhørt situation, vi er endt i her. Jeg har været kommunaldirektør i 16 år. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger kommunens kommunaldirektør Nich Bendtsen til TV 2 Lorry.

Her viser Tumlehusets konstituerede leder rundt inden i den endnu ikke færdigbyggede institution. Foto: TV 2 Lorry

Kommunen forklarer forsinkelserne med uoverensstemmelser mellem hovedentreprenøren og totalrådgiveren.

Var det ikke bedre bare at finde nogle andre, der kunne gøre det her byggeri færdigt, hvis de ikke kan finde ud af det, dem der bygger det nu?

- Jo, det kan man sige. Men det ville også give en væsentlig fordyrelse af byggeriet, hvis man pludselig skulle have en tredje part ind og overtage noget. Så der har vi valgt, at de må stå ved kontrakten, som de har budt ind på, forklarer Nich Bendtsen.

Læs også Udlejer bygger hegn tværs gennem børnehaves legeplads: Nu ender sagen i retten

Ti løfter om flyttedato

Hos pædagogernes fagforbund BUPL Storkøbenhavn undrer man sig dog også over Hvidovre Kommunes håndtering af byggeriet.
 
For ifølge pædagogerne har kommunen ikke færre end ti gange lovet dem og forældrene, at byggeriet nu stod færdig. Derfor har personalet klaget deres nød til forbundet og haft dem til krisemøde.

- De lever i flyttekasser. Dvs. de har haft pakket ned og pakket ud og pakket ned og pakket ud. Det har de gjort tre gange, hvor de er blevet lovet, at huset skulle være på plads, siger BUPL-formand Michael Egelund i dag til TV 2 Lorry.

BUPL Storkøbenhavns formand undrer sig over Hvidovre Kommunes håndtering af byggeriet. Foto: TV 2 Lorry

- Selvfølgelig kan der ske noget, så man må overskride en tidsfrist. Men så lang tid…det er simpelthen uhørt, siger Michael Egelund, der bakkes op af forældrerepræsentanten Naja Brøchner:

- Man kan simpelthen ikke være bekendt at melde ud 10-12 gange, at nu flytter vi. Nu er vi klar. Her er datoen. Love børnene en indflytningsfest og en sommerfest, vise dem rundt. Og så bare gang på gang skuffe, siger hun.

I dag er det kun håndværkere, der tumler i Tumlehuset i Hvidovre. Foto: TV 2 Lorry

Kommunaldirektør tør ikke spå

Så sent som i midten af juni stillede borgmester Helle Adelborg, i et læserbrev i lokalavisen, en åbning midt i juli i udsigt.

Burde I ikke have lært, da tidsfristerne blev overskredet første, anden, tredje, fjerde gang ikke at blive ved med at udstede løfter?

- Det kan du sige. Men i udgangspunktet tror vi jo på, hvad folk siger til os. Men vi kan sige, at denne her proces har været præget af mange løftebrud. Det er noget af det, vi tager vare på i det efterspil, der kommer, siger kommunaldirektør Nich Bendtsen.

Nich Bendtsen har ikke kke oplevet noget lignende i de 16 år, han har været kommunaldirektør. Foto: TV 2 Lorry

Kommunen har nu sat ejendomschefen til dagligt at tilse byggeriet for at holde skub i processen. Alligevel tør kommunaldirektøren heller ikke længere gætte på en indflytningsdato.

- Det vil jeg ikke sige noget om.

Men 1. august 2019 skulle der gerne være en institution?

- Ja det kan jeg love dig, lyder det med et smil.

Hverken hovedentreprenøren GVL eller totalrådgiveren Rubow har ønsket at kommentere det forsinkede byggeri, men ifølge Hvidovre Kommune får sagen et retsligt efterspil.

Her kan du se hele indslaget om den foirsinkede børnehave og få et glimt af, hvor slemt det ser ud:

03:17

Der er store frustrationer blandt småbørnsforældre i Hvidovre Kommune. Her har et børnehavebyggeri været forsinket i flere år. Foto: TV 2 Lorry

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik