Beboere lever uden varme og vand: "Vi bliver ikke varslet om noget"

En storstilet renovering af mere end 1000 boliger i Avedøre Stationsby har udviklet sig til et mareridt for flere beboere.

Den 21. marts forsvandt varmen i Marianne Asbjørn Budolphs radiatorer uden varsel - lige op til påskeferien.

- Det var lang tid siden, det havde været så koldt. Det sagde de også i tv. Så der sad vi med vinterjakke og vinterstøvler herinde, fortæller hun.

Hendes boligselskab KAB gik nemlig i gang med en gennemgribende renovering af de første 200 boliger ud af godt 1000 i Avedøre Stationsby. Der skulle blandt andet laves nyt køkken og bad.

Men selv om lejligheden snart bliver meldt klar, er varmen ikke tilbage og det varme vand virker stadig ikke - til gengæld har de en toiletvogn i gården.

- Vi fik en ny efter at have været uden bad hele påsken. Den bruger vi til at børste tænder og til at vaske op i. Der er cirka varmt vand til fem minutter, så skal man vente en halv time – så det tager halvanden time at vaske op.

Tina Berling og hendes tre børn bor ikke i deres lejlighed lige nu - på grund af det byggerod og støv som håndværkerne efterlader.
Tina Berling og hendes tre børn bor ikke i deres lejlighed lige nu - på grund af det byggerod og støv som håndværkerne efterlader.

Håndværkerne, de kommer og går i familiens hjem, som det passer dem.

- Vi bliver ikke varslet om noget. Vi bliver ikke varslet om, når de for eksempel lukker for strømmen. Så det har også været rigtig svært herunder coronanedlukningen med hjemmeskole for børnene.

Og Marianne Asbjørn Budolph må gøre rent dagligt, for at familien kan holde ud at bo her.

Blev nødt til at flytte med børnene

Lidt længere nede ad rækken, er Tina Berling også frustreret.

- Det er ubeskriveligt det her - jeg bliver så ked af det.

Tina Berling og hendes tre børn bor ikke i deres lejlighed lige nu - på grund af det byggerod og støv som håndværkerne efterlader.

- Det er jo ret kaotisk at være her, der er jo støv over det hele, siger Tina Berling til TV 2 Lorry.

Marianne Asbjørn Budolph i sit køkken.
Marianne Asbjørn Budolph i sit køkken.

Og ud over de problemer, så har håndværkerne også lavet utallige fejl og skader på lejlighederne, som beboerne frygter ikke bliver udbedret, eller som bliver udbedret på en meget utilfredsstillende møde.

Beboerne fik faktisk tilbudt at blive genhuset, inden projektet gik i gang. Betingelsen var dog, at de skulle betale ni procent mere i husleje, og samtidig fik de at vide, at der ville være vand og varme undervejs i byggeriet, og at håndværkerne ville støvsuge og rydde op efter sig selv.

Derfor stemte beboerne nej til genhusningen. Men de forudsætninger holdt ikke, mener både Tina Berling og Marianne Marianne Asbjørn Budolph.

"Vi må beklage"

KAB ville torsdag ikke stille op til interview. Men i et skriftligt svar lyder det blandt andet, at problemerne med vand og varme er "en yderst uheldig episode, som vi må beklage"

De skriver også: "Lige nu oplever vi desværre en uhensigtsmæssig håndværkeradfærd. Vi gør vores bedste for at reagere på beboernes henvendelser og løbende løse de udfordringer, der opstår."

Selv om forholdene er kritisable, så er der ikke nødvendigvis overtrådt nogle regler i sagen, lyder det fra Lejernes Landsorganisation (LLO).

- Det vi taler om inden for juraen her, det er, at der er en tålegrænse. Det vil sige, på den ene side, så skal beboerne tåle, at der er gener i forbindelse med arbejdet. Men på den anden side så er der også en grænse for, hvad man skal finde sig i, siger Anders Svendsen, der er chefjurist i LLO.

Skal varsles bedre

Anders Svendsen mener for eksempel, at beboerne skal varsles bedre, inden håndværkerne kommer og låser sig selv ind. Men det handler især om ordentlig information fra starten.

- Folk skal have at vide, hvordan det kommer til at foregå, og hvilke gener de blive mødt med, så de på et ordentligt grundlag kan beslutte, om de vil betale en ekstra huslejestigning for at blive genhuset, siger han.

Men det kommer bag på beboeren Marianne Asbjørn Budolph.

- Hvis det, vi har oplevet her, det er lovligt, så er der i hvert fald nogle ting i den lov, som skal laves om, siger hun.

På tirsdag er der igen informationsmøde med KAB, og beboerne overvejer at afholde en demonstration mod forholdene. Allerhelst ser Marianne Asbjørn Budolph, at projektet stoppes, indtil der er styr på tingene.

- Vi har ikke tænkt os at give op. Vi har tænkt os at blive ved og prøve at få dem til at forstå, at der skal laves nogle ændringer, slutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik