Frygt for oversvømmede kældre i Høje-Taastrup

HOFOR planlægger at lukke en drikkevandsboring - og det får så voldsom indflydelse på grundvandet i området, at folk risikerer oversvømmelser

Vand i kælderen - nej tak. Indbyggere i dele af Taastrup er bekymrede over udsigten til lukning af en drikkevandsboring Foto: Lorry

En af Danmarks største ressourcer kan også være en udfordring - og nogle gange en trussel - nemlig vandet. Vi har noget af verdens reneste grundvand og kan drikke det, direkte efter at det er pumpet op.

Men når forsyningsselskaberne vil lukke en grundvandsboring - så risikerer man, at grundvandet stiger, og det er situationen i et område i Høje-Taastrup, hvor indbyggere har udsigt til vand i kældrene, fordi Hofor lukker sine boringer.

Høje-Taastrup Kommune erkender situationen. Ifølge sn.dk blev der tilbage i 2016 gennemført en testlukning af drikkevandsboringerne - og dermed steg grundvandet 0,6 meter. 

-Jeg tror, HOFOR tøver med at gennemføre en lukning, fordi de ved, at det vil blive et problem, siger Peter Faarbæk (Soc.dem), der er formand for plan- og miljøudvalget i Høje Taastrup.

 

Læs også Hovedstadens grundvand er i fare

 

Han siger samtidig, at kommunen ikke har hjemmel til at hjælpe borgere, der kommer i klemme, hvis HOFOR lukker sine boringer - så i stedet skal der findes helt andre løsninger.

-En af dem kunne være, at vi pumper vand op for at bruge det til fjernvarme. I området ligger Høje-Taastrup Fjernvarme Central, så man kunne eventuelt lede vandet derhen, siger Peter Faarvæk og understreger, at inden man kommer så langt, så skal omkostninger og jura ved et sådan projekt selvfølgelig undersøges.

 Sn.dk skriver, at Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (Kons.) sammen med sin socialdemokratiske kollega i Herlev og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen har henvendt sig til regeringen for at opnå en regelændring, der vil give myndighederne mulighed for at hjælpe borgere, der kommer i klemme, hvis vandboringer bliver lukket.

 

Læs også Overblik: Her ligger 61 farlige giftgrunde nær hovedstaden

 

HOFOR oplyser til TV 2 Lorry, at når boringerne i området ved Taastrup Valby Kildeplads skal lukkes, så er det på grund af forurening af grundvandet i området. Forsyningsselskabet understreger, at de har en god dialog med Høje- Taastrup Kommune om sagen - og når der er fundet en endelig dato for lukning, så vil den blive varslet over for  borgerne i god tid.

Håbet er så, at der er fundet en anden løsning i mellemtiden.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik