Sandstrand og badebro: Hillerød får ny badesø

Teglgårdssøen i Hillerød bliver til en badesø.

Der er godt nyt til vandhunde i Hillerød.

Indtil nu har beboerne i Hillerød kun haft Esrum Sø at bade i, hvis de ikke ville udenfor kommunegrænsen.

Men fra lørdag den 20. juni bliver det også tilladt at bade i Teglgårdssøen, der ligger centralt i Hillerød, oplyser Hillerød Kommune i en pressemeddelelse.

quote Med udsigt til en sommer, hvor rigtig mange af os skal være hjemme, er timingen for åbningen af badesøen ret perfekt.

Louise Colding Sørensen (S), formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Hillerød

Der vil blive opsat en badebro ud for Frederiksborg Gymnasium og HF, så alle, der trænger til at blive kølet ned, kan hoppe i.

- Tænk at vi er så heldige at have en sø midt i byen, som er så ren, at man kan bade i den. Med udsigt til en sommer, hvor rigtig mange af os skal være hjemme, er timingen for åbningen af badesøen ret perfekt, siger formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget, Louise Colding Sørensen (S).

- Hillerød er en af de eneste kommuner i Nordsjælland uden en strand, så det er et forsøg på at lave et friluftsbad, siger hun.

Derudover etablerer man en lille sandstrand på bredden og ud i søen.

- Det er jo en sø, og en sø har en mudret bund, men det er et forsøg på at gøre det lidt mere behageligt at gå ud i vandet - eksempelvis for børn, siger Louise Colding Sørensen.

Badebro og sandstranden ligger ud for Frederiksborg Gymnasium og HF.
Badebro og sandstranden ligger ud for Frederiksborg Gymnasium og HF.
Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Badevandskvaliteten vil blive tjekket hele badesæsonen ved badezonen, så derfor anbefales det, at man kun bader i søen ved badebroen og ved sandstranden.

Forslaget om at lave Teglgårdssøen om til en badesø kom oprindeligt fra byrådsmedlem for Enhedslisten, Tue Tortzen, i 2015.

Teglgårdssøen er i gennemsnit ca. 1,6 m dyb.

Badebroen bliver stående om vinteren, så vinterbadere også kan dyppe sig i den kolde sø.

Langvarig proces

Arbejdet med at oprense Teglgårdssøen har stået på kommunens vandhandleplaner i årevis, og nu er kommunen kommet i mål med planen.

I 2015 blev søens økologiske tilstand beskrevet som "ringe", mens målsætningen var "god".

Og en del tyder nu på, at det er lykkes. I hvert fald bliver der ikke længere spildevand til søen ved overløb.

I arbejdet med at gøre søen badeklar har Hillerød Kommune desuden fisket efter braser og skaller. Derudover har man fjernet fem tons åkander, så der kunne komme mere lys ned i søen.