Fugle-tragedie i Gribskov: Ynglende ørn forsvundet

Naturstyrelsens store tilløbsstykke med de sjældne fiskeørne, som har slået sig ned i Gribskov for at yngle, er blevet indhentet af naturens barske realiteter.

At naturen til tider kan være benhård, er næppe en nyhed hos Naturstyrelsen i Nordsjælland og Dansk Ornitologisk Forening.

Alligevel har medarbejdere fået en trist reminder om dette, når de har foretaget deres rutinemæssige tjek af videoovervågningen af styrelsens store attraktion – det ynglende fiskeørnepar i Gribskov.

Via direkte transmission døgnet rundt dokumenterer et kamera de sjældne ørnes rede, hvor der siden starten af april har været masser af aktivitet.

Men de seneste uger har der været lidt for stille ved reden.

Hannen forsvundet

Efter succesfuld parring og siden æglægning er den ene ørn, hannen, forsvundet fra reden og ikke set siden i lørdags. 

Derfor har hunnen, som ellers har ruget på æggene og beskyttet dem mod vind og vejr, været nødsaget til at forlade æggene og søge ud for at finde føde til sig selv – med det resultat, at de sjældne ørnes æg er gået tabt.

- Hun blev ellers liggende trofast ved æggene i fem dage uden at spise, siger Bjørn Aaris-Sørensen, der som naturforvalter i Naturstyrelsen Nordsjælland har været ansvarlig for overvågningen af fiskeørneparret.

- Men til sidst blev hun nødt til at flyve ud og var væk i en længere periode, hvor æggene lå blotlagt i regnvejret. Så der er næppe liv længere. Det er selvfølgelig trist. Men sådan er det jo i naturen, tilføjer han.

Fiskeørnen: Sjælden ynglefugl i Danmark

Selv om fiskeørnen kan ses almindeligt på træk i Danmark i sommerhalvåret, så er ynglende par en sjældenhed.


I 2019 kunne man ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) for første gang i 40 seks ynglende fiskeørnepar i Danmark. Foreningen nærer et håb om, at man inden for en de nærmeste år kommer op på 10 ynglende fiskeørnepar herhjemme.


Fiskeørnen yngler ved større, skovomkransede og fiskerige søer i reder, som placeres meget højt oppe i store træer. Det er vigtigt for ørnene, at reden bygges langet inde i skovene, fordi arten er meget følsom over for forstyrrelser.


- Jeg plejer at sige, at der ingen mobiltelefondækning er i de områder, hvor fiskeørnen har sin rede, så langt er vi ude i naturen. Ørnene er meget sarte overfor forstyrrelser i deres yngletid, siger ornitologen Leif Novrup tidligere påpeget på DOF’s hjemmeside.


Fiskeørnenes ynglesæson starter i april, hvor æglægning sker i slutningen af måneden eller begyndelsen af maj. Et kuld består oftest af to til fire æg, som tager cirka fem uger at udruge. Herefter bliver ungerne i reden i halvanden til to måneder, før de er i stand til at flyve fra rede.


En fuldvoksen fiskeørn har et vingefang på op til 160 centimer. Hannerne kan komme op at veje over to kilo, mens hunnerne vejer lidt mindre. Fiskeørne når sjældent at leve, til de bliver gamle. Men de ældste, vilde fiskeørne registreret er over 30 år.



Kilder: DOF, Naturstyrelsen, Fuglehåndbogen.dk, U.S. Fish & Wildlife Service


Når et fiskeørnepar yngler, står hannen for at flyve ud og hente føde til hunnen, mens hun udruger æggene over cirka fem uger. Men da hannen havde været væk i nogle dage, var hunnen altså nødt til selv at skaffe føde for ikke at sulte ihjel.

- Hvad der er sket hannen, ved vi ikke. Han kan være druknet eller blevet ramt af en bil eller andet. Men det er ikke normalt, at hannen bare forsvinder, for fiskeørne danner par for livet, siger Bjørn Aaris-Sørensen.

I reden var der lagt tre æg over nogle dage i slutningen af april, hvorfor Naturstyrelsen havde håbet på unger i slutningen af maj måned eller starten af juni.

Hunørnen holder fortsat til i reden. Her et screenshot fra livestream af reden fredag formiddag.
Hunørnen holder fortsat til i reden. Her et screenshot fra livestream af reden fredag formiddag.
Foto: Naturstyrelsen Nordsjælland

Mange følger ørnene på livestream

Dermed står Naturstyrelsen nu tilbage med en ærgerlig følelse. Dels fordi fiskeørnens kuld er gået tabt, og dels fordi det ynglende ørnepar var et stort tilløbsstykke for styrelsen og mange fugleinteresserede.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan man i bedste Big Brother-stil døgnet rundt følge med fra reden. Og det har rigtig mange gjort.

- Vi kalder dem elskeørnene, fordi de er så populære. Vi kan se, at der er mange interesserede fra hele landet, der holder øje med ørneparret og dagligt følger med. Så det er helt klart en af Naturstyrelsens største digitale succeser, forklarer Bjørn Aaris-Sørensen.

Reaktionerne på hanørnens forsvinden og de tabte kuld har derfor også været stærke.

- Folk skriver, at de er kede af det, og andre sætter spørgsmålstegn ved, hvordan det er sket, og om det mon kan skyldes forstyrrelser fra mennesker. Det er der nu ikke noget, der tyder på, siger Bjørn Aaris-Sørensen.

Fiskeørnene er ekstremt sårbare overfor forstyrrelser. Derfor henstiller Naturstyrelsen til, at området i Gribskov, hvor fiskeørnene holder til, holdes fri for færdsel fra april til september.

Mens fiskeørne trives på verdensplan, er rovfuglen regnet som kritisk truet på den danske rødliste. (Arkivfoto)
Mens fiskeørne trives på verdensplan, er rovfuglen regnet som kritisk truet på den danske rødliste. (Arkivfoto)
Foto: Sam Greenwood/AFP/Ritzau Scanpix

Lader kameraet køre

Fordi hunørnen fortsat holder til i reden, lader Naturstyrelsen videostreamet køre på hjemmesiden. Det kan jo være, at der kommer en skovmår forbi og stjæler æggene, som naturforvalteren siger.

Og måske kan det naturlige realityshow alligevel ende med at få en lykkelig slutning.

- Hvem ved, måske kommer der en anden hanfiskeørn forbi og ser hunnen i reden? Så kan vi måske få lov at se parret forelske sig og lægge kimen til at vende tilbage til reden til næste års ynglesæson, siger Bjørn Aaris-Sørensen.

Han forsætter:

- Vi håber på, at miraklernes tid endnu ikke er forbi.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik