Smitte med særlig coronavariant fundet i Herlev - nu er boligområde sat under lup

Styrelsen for Patientsikkerhed har igangsat en intensiv smitteopsporing i Herlev Syd, hvor beboerne i et boligområde opfordres til at lade sig teste.

Der er fundet smitte med en særlig coronavariant blandt enkelte borgere, der bor i den sydlige del af Herlev.

Det oplyser Herlev Kommune på sin hjemmeside.

På baggrund af smitteudbruddet opfordrer kommunen alle beboere i området omkring Gåseholmvej, Stumpedal, Sønderlundvej og Engløbet til at blive testet i weekenden.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der har informeret Herlev Kommune om smitten. 

Bente Møller, der er overlæge og enhedschef hos styrelsen, oplyser til TV 2 Lorry, at der er tale om en mutation af den britiske coronavariant, som hedder E484K.

- Vi kan se, at der er flere husstande i et mindre boligområde, der har denne her dobbeltmutation. Derfor tænker vi, at der er sket en eller anden form for smitte, som ikke er åbenlys, og det er derfor, vi går ud og anbefaler, at personer, der bor i området, lader sig teste, siger hun til TV 2 Lorry.

Den britiske variant B117 er i øjeblikket den dominerende variant i Danmark. Men den dobbeltmuterede variant, E484K, ser sundhedsmyndighederne nu også en del tilfælde af, fortæller Bente Møller.

- Vi har tre parametre, vi altid kigger på, når vi ser de her nye varianter. Det ene er, om den er mere smitsom, mens de andre to er, om sygdommen er mere alvorlig, og om den mere følsom over for vaccine.

- Når der er mistanke om, hvorvidt en variant kan påvirke de her parametre, så er vi særligt opmærksomme og igangsætter en intensiv smitteopsporing for at få det stoppet, siger hun. 

Den intensiverede smitteopsporing i Herlev Syd betyder, at også nærkontakter til nærkontakter til den smittede bliver kontaktet og bedt om isolere sig og testet på fjerde og sjette dagen, oplyser Bente Møller.

- På den måde er vi på forkant, hvis de har nået at smitte videre, siger hun.


Midlertidigt testcenter etableret

Ifølge Herlev Kommune bliver der indsat et lokalt pop up-testcenter forbeholdt beboerne i området.

Dertil foretages der grundig rengøring i boligområdet og målrettet kommunikation til borgerne.

Blandt andet havde Herlev Kommune fredag aften medarbejdere i området for at informere om situationen og opfordrer beboerne til at blive testet.

Kommunen informerer også på sin hjemmeside og Facebook, ligesom der bliver sat plakater op i opgangene i nærområdet.

Herlev Kommune oplyser, at kommunen er i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed og følger nøje styrelsens anbefalinger til, hvilke initiativer der skal igangsættes.

Smitten med den muterede britiske coronavariant er sket i området omkring Gåseholmvej, Stumpedal, Sønderlundvej og Engløbet.
Smitten med den muterede britiske coronavariant er sket i området omkring Gåseholmvej, Stumpedal, Sønderlundvej og Engløbet.
Foto: Herlev Kommune


Flere udbrud med forskellige coronavarianter

Det er ikke kun beboerne i Herlev Syd, der lige nu er sat under lup af sundhedsmyndighederne. 

Også i Københavns Nordvestkvarter iværksatte Styrelsen for Patientsikkerhed tidligere på ugen en intensiv smitteopsporing, efter der var blevet registreret smitte med den indiske coronavariant blandt nogle enkelte husstande i et boligområde.

Der er desuden registreret minimum 67 tilfælde med en mexicansk coronavariant med navnet B11519 hos personer i Nordsjælland.

Smitten har bredt sig over flere dage på en nordsjællandsk restaurant, som flere end 50 af smittetilfældene kan henføres til.

Yderligere 17 smittetilfælde er sket blandt nære kontakter til de smittede, der har besøgt restauranten, oplyser Bente Møller.

Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed også her valgt at intensivere smitteopsporingen.

Ifølge styrelsen er B11519 den mest almindelige coronavariant i Mexico, og den giver ikke umiddelbart grund til bekymring hos de danske sundhedsmyndigheder.

Det er dog første gang, der er sket et udbrud i dette omfang i Danmark, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed, der ikke vil oplyse, hvilken restaurant der er tale om.