Hospital nomineret til prestigefyldt arkitekturpris: "Ventetid skal være oplevelsestid"

Et nybygget diabeteshospital i Herlev er med i kapløbet om en anerkendt international arkitekturpris. Byggeriet bryder med det klassiske hospital, mener arkitekt.

Hvis du skulle bruge mange timer af dit liv på et hospital, hvordan skulle det så se ud? Hvad ville gøre det til et rart sted at være?

Det er nogle af de spørgsmål, som artikterne bag Herlevs nye store diabeteshospital har fokuseret særligt meget på.

Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) er det officielle navn på byggeriet, og nu er det indstillet til en stor international pris for sin arkitektur.

Prisen, som hospitalet kæmper om, er den velansete og internationalepris, MIPIM Award, der er en af ejendomsbranchens helt store anerkendelser.

Ifølge Thomas West Jensen, der er partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der er et af arkitektfirmaerne bag byggeriet, gør designet op med den klassiske idé om et hospital. 

- Vi ville gøre et opgør med den klassiske måde at indrette et hospital på. Vi ville bryde med det institutionelle. Det gjorde vi blandt andet ved at fjerne gange, inddrage natur og bruge behagelige materialer, siger Thomas West Jensen til TV 2 Lorry.

I en pressemeddelelse udsendt af Region Hovedstaden fortæller Allan Flyvbjerg, der er direktør for SDCC, at det nye hospitalet vil kunne skabe de ultimative rammer for behandling af diabetespatienter. 

- Nomineringen alene viser, at vi i den grad har opnået det med det nye SDCC i Herlev, som har været kongstanken fra starten: At vi får et diabeteshospital i verdensklasse, som svarer til vores ambition om at levere diabetesbehandling i verdensklasse, siger Allan Flyvbjerg. 

Udover Vilhelm Lauritzen Arkitekter står Mikkelsen Arkitekter og STED By og Landskab bag byggeriet.

(Artiklen fortsætter efter billedet...)

Arkitekterne bag SDCC har valgt at bruge materialer som træ for at give besøgende en sanselig og rar oplevelse.
Arkitekterne bag SDCC har valgt at bruge materialer som træ for at give besøgende en sanselig og rar oplevelse.
Foto: Coast Studio / Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Mikkelsen Arkitekter og STED

Naturen er i fokus

En af årsagerne til, at hospitalet skiller sig ud fra sin slags, er, ifølge Thomas West Jensen, at der er tænkt natur ind i designet i form af gårdhaver og en tagterrasse, som skal skabe trivsel blandt brugerne. 

- Vi har valgt at fokusere på naturen. Det er også naturen, der organiserer bygningens udtryk, siger arkitekten og fortsætter: 

- Man skal kunne gå på opdagelse i bygningen, og den skal inspirere til bevægelse. Derfor designede vi bygningen mere som et kulturhus end som et hospital. Vi vil have at ventetid skal blive oplevelsestid, siger Thomas West Jensen.  

(Artiklen fortsætter efter billedet...)

Diabeteshospitalet har i alt seks gårdhaver, der alle har deres eget tema.
Diabeteshospitalet har i alt seks gårdhaver, der alle har deres eget tema.
Foto: Coast Studio / Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Mikkelsen Arkitekter og STED

Ifølge Thomas West Jensen kan en stor del af byggeriets succes tilskrives dem, som til dagligt kommer på hospitalet.

- Under hele designprocessen af bygningen har vi inddraget brugerne og de pårørende. Deres idéer og meninger har været en stor del af skabelsen af hospitalet, fortæller han.  

Et visionært byggeri

Ifølge hospitalets bygherre, Region Hovedstaden, er bygningens tilpasningen til brugerne det, der gør byggeriet helt specielt.

Det er nemlig hospitalets patienter og pårørende, som har været omdrejningspunkt for designet, fortæller Randi Mondorf (V), der er bestyrelsesmedlem i Regionsrådet i Region Hovedstaden og formand for den politiske følgegruppe bag byggeriet.

- Tilblivelsen og byggeriet af SDCC er visionært, fordi vi her for alvor sætter brugerne af hospitalet forrest og har indrettet hospitalet efter brugernes behov og ikke omvendt, fortæller Randi Mondorf i den udsendte pressemeddelelse.

Hun mener, at nomineringen er et kæmpe klap på skulderen til dem, der har stået bag udarbejdelsen af hospitalet.

- Det er en kæmpe cadeau til alle involverede, siger Randi Mondorf.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen)

Om MIPIM

• MIPIM står for Le Marché International des Professionnels de L'immobilier

• Det er en international udstilling og konference for ejendomsbranchen

• Begivenheden foregår fra den 15. til den 18. marts i Cannes, Frankrig

• Der forventes deltagere fra flere end 100 lande og næsten 4.000 udstillere

• Uddelingen af MIPIM Awards finder sted den 17. marts 2022

• Juryen består af 13 internationale dommere, heriblandt Kai-Uwe Bergmann fra Bjarke Ingels Group

Kilde: Region Hovedstaden

Diabeteshospitalet er nomineret til en pris i kategorien ’Best Healthcare Development’ sammen med hospitalerne Sakura City Hospital i Istanbul i Tyrkiet og The Pavilion at the Hospital of the University of Pennsylvania i USA.

Selvom hospitalet er oppe imod hård konkurrence, så mener Thomas West Jensen, at byggeriet har mulighed for at løbe med sejren.

- Jeg tror, at vi har en god chance for at vinde. I Norden kan vi indføre den menneskelige skala i et sundhedsbyggeri. Det handler om at inddrage materialer, lys og natur. Det er noget, der har betydning, siger Thomas West Jensen.

Projektet er blevet udvalgt blandt 171 projekter fra 42 forskellige lande.

Herhjemme har hospitalets arkitektur også vakt opsigt og modtaget anmeldelser i Berlingske, Kristeligt Dagblad og Politiken.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik