Nye midler tages i brug, når historisk hospital skal omdannes til boliger

Frederiksberg Kommune har etableret et panel med 35 omhyggeligt tilfældigt udvalgte borgere, som skal præge det enorme projekt.

Med et greb i lommen til små 800 millioner kroner har Frederiksberg Kommune købt sig retten til at kunne udvide indbyggertallet i en af landets allertættest befolkede områder.

Hospitalsgrunden, hvor det gamle og snart nedlagte Frederiksberg Hospital siden indgangen til 1900-tallet har behandlet regionens kranke, er blevet ordineret en gevaldig metamorfose fra sygehus til boliger.

Nok har projektet været på tegnebrættet i årevis, og vel går der fortsat fire år, før den sidste patient forlader hospitalet, men arbejdet er nu så fremskredent, at Frederiksberg Kommune nu er klar til at afholde en såkaldt midtvejsgennemgang for områdets udviklingsplan i slutningen af denne måned.

- Det er en enestående mulighed for at skabe et fantastisk område, som kan være til glæde for alle, der bor og arbejder på Frederiksberg. Vi har lige fra starten lyttet meget til borgernes ønsker og holdninger til projektet, og det vil vi også gøre nu, hvor projektet går ind i sin næste fase, udtaler borgmester Michael Vindfeldt (S) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Hospitalsgrunden ligger på Nordre Fasanvej mellem Godthåbsvej og Nyelandsvej i hjertet af Frederiksberg.
Hospitalsgrunden ligger på Nordre Fasanvej mellem Godthåbsvej og Nyelandsvej i hjertet af Frederiksberg.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Ny form for borgerinddragelse

Som noget nyt har Frederiksberg Kommune – måske af frygt for at komme til at begå en Ørestad midt i byen – besluttet sig for at etablere et borgerpanel, der skal agere en slags folkets stemme og holde teknokratiet i ørene.

Således har kommunen sat dets datamater på overarbejde og ved hjælp af nørdede beregninger og statistiske metoder, der tager højde for geografiske, aldersmæssige og socioøkonomiske parametre, fundet frem til 35 omhyggeligt tilfældigt udvalgte Frederiksberg-borgere, der nu skal følge arbejdet og komme med anbefalinger til arkitekter og politikere.

- Medlemmerne er udvalgt, så de repræsenterer alle, der bor i byen, og derfor bliver det også rigtigt spændende at få panelets anbefalinger til, hvordan området skal se ud i fremtiden, siger Lone Loklindt (R), formand for By- og Erhvervsstrategisk Udvalg, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter billedet....

Mange af de eksisterende bygninger er fredede eller bevaringsværdige.
Mange af de eksisterende bygninger er fredede eller bevaringsværdige.
Foto: Frederiksberg Kommune

Historisk område med fredede bygninger

Frederiksberg Kommune har de seneste mange år været forelskede i grunden, hvor Frederiksberg Hospital siden 1903 har ligget. 

For med udvidelsen af især Bispebjerg Hospital har Region Hovedstaden længe haft planer om at flytte afdelingerne ud og nedlægge Frederiksberg Hospital, hvilket har givet den notorisk pladsmanglende kommune en sjælden mulighed for at byudvikle.

I sommeren 2021 købte Frederiksberg Kommune grunden af Region Hovedstaden for den nette sum af 771 millioner kroner. Få måneder senere kunne tegnestuer byde ind på den store opgave at udarbejde en helhedsplan for hospitalsgrunden.

- Det er en meget attraktiv opgave at udvikle Hospitalsgrunden, og mange af landets tegnestuer har budt ind på opgaven. Jeg ser frem til en kreativ og idérig proces, hvor alle med interesse for området kan være med til at realisere visionen om et skabe et grønt og levende kvarter for hele Frederiksberg, siger borgmester Michael Vindfeldt (S).

Siden har kommunen udvalgt tre arkitektteams, som lige – med inputs fra borgerpanelet – knokler på forslag til udviklingsplanerne for hospitalsgrunden. Kommunen forventer at kunne præsentere de tre bud i maj måned.

Visionen for hospitalsgrunden er at skabe ”et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor liv og ro forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger og sin egen identitet”.

Og det kan vise sig at blive lidt af en opgave, for et hav af bygninger – 30 for at være nøjagtig – på grunden er nemlig enten fredede eller bevaringsværdige, og kan derfor være vanskelige hvis ikke umulige at rive ned eller ændre ret meget på.

Den såkaldte midtvejsgennemgang som åbent hus for alle interesserede afholdes den 24. februar i Kedelhallen i to runder fra henholdsvis klokken 15.30 og 18.00.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik