Frivillige corona-læger svines til: "Du er en skamplet for lægegerningen"

Facebookgruppen "Spørg en læge om coronavirus" har næsten 50.000 medlemmer og 200 frivillige læger. Men det er ikke omkostningsfrit for lægerne at svare på de mange spørgsmål.

Ovenstående citat er blot et eksempel på de ubehagelige beskeder, frivillige læger har modtaget i deres Facebook-indbakker fra vrede, utilfredse og truende folk.

Og lægerne modtager flere og flere af dem.

Det sker i den populære Facebook-gruppe "Spørg en læge om coronavirus". En gruppe som en læge på Herlev Hospital, Elif Bayram Orbe, fik idéen til og startede tilbage i marts, da coronavirussen var en ny og meget lidt velkommen gæst i Danmark.

- I starten af marts var vi 15 læger, der svarede på alle former for corona-relaterede spørgsmål. I dag er der officielt 200 læger, som er tilknyttet og 240 i vores bagom admin-gruppe, fortæller Elif Bayram Orbe over telefonen i en pause på Akutmodtagelsen til TV 2 Lorry.

Spørge-gruppen har næsten 50.000 medlemmer, som benytter sig af lægernes viden og venlighed. Og det er virkelig mange spørgsmål, som trænger sig på hos medlemmerne.

Et stigende problem med ubehagelige beskeder

- Vi får nok 200-300 spørgsmål om dagen. Sidst jeg lavede en optælling, havde vi besvaret 20.000 spørgsmål. Men det er lidt tid siden, så vi er nok oppe på 25.000 nu.

Lægerne lægger et stort stykke frivilligt arbejde i at besvare de mange tusinde spørgsmål, og de gør så stor en forskel, at de i september fik Patientsikkerhedsprisen 2020. Den uddeles af Dansk Selskab for Patientsikkerhed. 

Men det er desværre ikke alle af gruppens medlemmer, der er tilfredse med de svar, der bliver givet eller de afvisninger af spørgsmål, der også uddeles.

Og det har den senere tid været et stigende problem.

- Det er to aspekter i den problematik, vi har nu. Det ene er, at vi oplever, at vi læger får grimme beskeder i vores private indbakker. De er personlige og til tider ubehagelige. Det er virkelig ikke rart, forklarer Elif Bayram Orbe og forsætter:

- Det andet er, at de kritiske stemmer i gruppen er begyndt at skrive personligt til medlemmer i gruppen, der har lavet et opslag og fået svar af en læge. De skriver blandt andet, at det, lægen skriver, ikke er rigtigt, eller at det er dumme spørgsmål, folk stiller.

Elif Orbe i fuldt corona-udstyr på Herlev Hospital. Hun har dog selv lige været syg med covid-19 og kæmper stadig med træthed.
Elif Orbe i fuldt corona-udstyr på Herlev Hospital. Hun har dog selv lige været syg med covid-19 og kæmper stadig med træthed.
Foto: Privat

- Vi vil rigtig gerne svare på kritiske spørgsmål, men de må stilles i et nyt opslag, da kommentarspor bliver lukket, så vi læger kan følge med de mange spørgsmål. Det er især vigtigt, at alle holder sig til den gode tone, og dér er der sket et skred. Vi ser oftere de grimme beskeder i kortvarigt åbne kommentarspor, men også blandt afventende spørgsmål.

Med cirka 300 daglige spørgsmål, siger det sig selv, at lægerne bruger meget af deres sparsomme fritid på at hjælpe folk med deres tvivl og frygt.

- Min mand synes, jeg bruger for meget tid på det

Elif Bayram Orbe brug i øjeblikket cirka halvanden time om dagen på at svare på spørgsmål. Hun har tidligere været oppe på to til tre timer. Men Elif Bayram Orbe har selv netop været syg med corona, og energien er fortsat nedsat.

- Min mand synes, jeg bruger for meget tid på det, lyder det fra den 30-årige læge og initiativtager.

Og når man lægger så mange kræfter i frivilligt arbejde med det eneste motiv at hjælpe folk, er det også ekstra ærgerligt at blive udsat for online chikane.

- Det kommer bag på mig, at det sker i den grad, som det gør nu. De andre læger tager det faktisk pænt, men det er da ubehageligt.

- Vi har faktisk talt om, at vi lave en avatar-profil. Sådan at vi ikke længere bruger vores egne private Facebook-profiler til at besvare spørgsmålene med, men man i stedet svarer som gruppe. Vi synes dog, det vil være ærgerligt, for det vil være mere upersonligt. Så forhåbentligt, når vi ikke dertil.

Lægerne i Facebookgruppen er ikke de eneste, der i øjeblikket bliver udsat for skepsis og tvivl med hensyn til, hvorvidt coronavirus reelt er et problem i samfundet. Også på Hvidovre Hospital har corona-skeptikere lavet skjulte optagelser, for at bevise at virussen ikke presser personalet, og at sengemanglen er løgn. Personerne filmede dog helt forkerte afdelinger og beviste intet.

Vil modvirke misinformation

- Der bliver spredt meget misinformation, og det er jo blandt andet det, vi arbejder på at modvirke. Men en del af befolkningen lader sig influere af misinformation, og det er dem, vi skal have fat i med videnskabeligt funderet oplysning, siger Elif Bayram Orbe til TV 2 Lorry.

Meget tyder på, at covid-19 ikke foreløbigt har tænkt sig at slippe sit tag i danskerne, og så længe der bliver stillet corona-relaterede spørgsmål til lægerne, vil gruppen forsætte sit utrættelige arbejde.

- Vi fortsætter. Lige nu har vi næsten 300 spørgsmål, som venter på at blive besvaret. Så det er stadig brug for os, og det vil nok vare længe endnu, afrunder Elif Bayram Orbe, inden hun haster videre.

Du kan læse mere om gruppens arbejde her.

Nedenfor kan man se TV 2 Lorrys indslag om corona-skeptikerne, der lavede skjulte optagelser på Hvidovre Hospital. 

To mænd gik tirsdag aften ind på Hvidovre Hospital for at dokumentere, at billedet af et overbelastet sygehusvæsen er en løgn. En forvrængning af hospitalernes virkelighed, siger hospitalets direktør.