Akvarie med millionunderskud tæt på redning

DF's Marlene Harpsøe bakker op om Konservatives ønske om at afsætte penge på finansloven til Øresundsakvariet.

Omkring 40.000 gæster besøger hvert år Øresundsakvariet ved havnen i Helsingør for at få et kig på sundet under overfladen. 

Alligevel havde akvariet et underskud på 1,6 millioner kroner sidste år. 

Forventningen er, at det vil være vokset til et underskud på hele 4,1 million kroner i 2019, og det har fået gruppeformanden for Det Konservative Folkeparti, Mette Abilgaard, til at kræve akvariet på finansloven. 

Hun ønsker at give to millioner kroner hvert år til stedet, så det ikke skal dreje nøglen om, og det er en god idé, lyder det nu fra folketingsmedlem Marlene Harpsøe, Dansk Folkeparti:

-  Min holdning er helt sikkert, at vi skal gøre, hvad vi kan for at bevare det her sted i Helsingør. Akvariet er til stor gavn for både lokalområdet og hele Nordsjælland, siger hun til TV 2 Lorry. 

- Jeg synes, det er godt arbejde af Mette Abilgaard, at hun er lykkedes med at få det her med i regeringens finanslovsforslag. Nu skal fisken bare helt i nettet.

Dansk Folkeparti sidder på magten

Forslaget om at yde driftstøtte til Øresundsakvariet indgår i en samlet pulje på 100 millioner kroner, som Venstre og Konservative har afsat i det nye finanslovsforslag til såkaldte mindre initiativer rundt om i landet. 

Regeringen er dog afhængig af, at Dansk Folkeparti vender tommelfingeren opad, hvis man vil have projekterne ført ud i livet.

Alt tyder på, at de store slagsmål vil være omkring registreringsafgifter, skattetryk og midler til sundhedsvæsenet - ikke Øresundsakvariet:

-  Det er jo en stor forhandling, som skal gå op. Det er klart, at alt vil være i spil, når regeringen fremlægger et finanslovsforslag med skattelettelser til de rigeste, mens vi (Dansk Folkeparti, red.) vil have penge til velfærd, sundhed og politi, siger Marlene Harpsøe til TV 2 Lorry.

- Men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at tale Øresundsakavriets sag. Jeg vil overbevise mine partifæller om, hvor vigtigt stedet er.

Hård konkurrence går ud over indtægterne

Øresundsakvariet mistede 10.000 gæster årligt, da man åbnede Den Blå Planet og M/S Museet for Søfart.

Derfor har man blandt andet forsøgt at hæve billetpriser og gebyrer, ligesom man har forsøgt at lave nye aktiviteter for at skaffe intægter. 

Det er Københavns Universitet, der ejer Øresundsakvariet, og derfor modtager stedet ikke støtte som andre kulturinstitutioner. 

- Det er en katastrofe for den danske befolkning at miste sådan et formidlingsguldæg, som jeg mener, akvariet er, sagde akvarietchef Jens Peder Jeppesen denne sommer til TV 2 Lorry. 

- Vi har i mange år drevet vores økonomi på et knivsæg, hvor indtægter og udgifter var nøje udregnet. Men på grund af nogle uheldige år med renovering og ombygning har vi atså ramt et underskud.

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere