Tamponer og vatpinde flyder ved badestrand: Kommune afviser beskyldninger

En lokal borger har fundet både vatpinde og tamponer i tangen ved Gummistranden i Helsingør. Forsyningen afviser borgerens beskyldninger om, at skraldet kommer fra deres regnvandsledning.

Det er umiddelbart de færreste, der tager på stranden for at skifte tampon eller rense ører - hverken om sommeren eller om vinteren.

Alligevel har en opmærksom borger fra Helsingør samlet en hel pose fuld af toiletartikler, der ligger sammenfiltret med tang fra havet lige ud for den lokale og meget velbesøgte Gummistrand nær Kronborg.

quote Det virker helt mystisk. Det eneste, jeg kan sige, er, at det ikke er normalt at finde den slags på Gummistranden. Jeg vil umiddelbart tro, at nogen har dumpet det, og det er som kommune svært at gøre noget ved

Christian Holm Donatzky, Plan,- By,- og Miljøudvalget i Helsingør

- Det er som om, at hele byens kloak ryger direkte ud på stranden. Det er tydeligt, at det kommer fra kloakkerne, siger Stine Josefine Dige, som har indsamlet skraldet og delt billederne og sin oplevelse med TV 2 Lorry.

Listen over fundne skralde-artikler er lang, og hun har i denne uge både fundet vatpinde, tamponer, vådservietter og trusseindlæg.

Dumpet skrald eller kloakudløb

Stine Josefine Dige har en klar mistanke om, at de brugte toiletartikler kommer fra den regnvandsledning, som er lagt 310 meter ude i Øresund - lige ud for Gummistranden.

Den betragtning er formanden for By-, Plan,- og Miljøudvalget i Helsingør Kommune ikke umiddelbart enig i.

Det var ikke kun toiletsager, Stine Josefine Dige fandt forleden. Også cigaretskodder fandt hun især mange af.
Det var ikke kun toiletsager, Stine Josefine Dige fandt forleden. Også cigaretskodder fandt hun især mange af.
Foto: Stine Josefine Dige

- Det virker helt mystisk. Det eneste, jeg kan sige, er, at det ikke er normalt at finde den slags på Gummistranden. Jeg går dernede hver dag. Jeg vil umiddelbart tro, at nogen har dumpet det, og det er som kommune svært at gøre noget ved, siger Christian Holm Donatzky (RV).

Det er ellers ikke første gang, TV 2 Lorry har beskrevet, hvordan lokale borgere i Helsingør har fundet netop tamponer, bind og deslige på Gummistranden.

Allerede tilbage i august i år lød der opråb fra både borgere og en byrådspolitiker, da en fisker filmede brunt plumrevand og tamponer flyde ved netop regnvandsledningen, men:

- Forsyningens riste burde sørge for, at den slags ikke kommer igennem, og der har ikke været nogen store regnskyl for nylig, der kunne give overløb, siger Christian Holm Donatzky og kommer med et forslag:

Gummistranden i Helsingør er en meget populær badestrand. Den ligger lige mellem Hotel Marienlyst og Kronborg.
Gummistranden i Helsingør er en meget populær badestrand. Den ligger lige mellem Hotel Marienlyst og Kronborg.
Foto: TV 2 Lorry

- Det oplagte er selvfølgelig at spørge Helsingør Forsyning. Den vej tror jeg, du får et kvalificeret svar på, om det kan komme derfra.

Afviser blankt

Derfor har TV 2 Lorry kontaktet Helsingør Forsyning i en søgen efter et svar på, hvor toiletartiklerne stammer fra.

Men Helsingør Forsyning afviser blankt, da vi spørger, om deres regnvandsledning spytter tamponer ud i Øresund.

quote Gummistranden bliver brugt af mange mennesker året igennem og ligger samtidig som en tragt på det smalleste sted i Øresund, hvor havstrømme desværre sender mange fremmedelementer ind på stranden

Helsingør Forsyning

Herefter sender forsyningen en skriftlig udtalelse på mail:

- Skraldet på stranden stammer ikke fra vores udløb 310 meter ude i Øresund, da der er tale om en regnvandsledning – og ikke en spildevandsledning, lyder det først i mailen, der fortsætter:

- Gummistranden bliver brugt af mange mennesker året igennem og ligger samtidig som en tragt på det smalleste sted i Øresund, hvor havstrømme desværre sender mange fremmedelementer ind på stranden.

Da TV 2 Lorry i sommer beskrev fundet af tamponer og vatpinde i vandet ud for Gummistranden, medgav vandchef Claus Bo Frederiksen fra Helsingør Forsyning ellers, at regnvandsledningen også bliver brugt til spildevand, når der falder kraftig regn.

Helsingør Forsyning vil dog ikke svare på flere spørgsmål og oplyser i stedet, at skrald på Gummistranden har været et problem i mange år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Farum Sø

Ny spildevandsplan skal sikre badevand og vandmiljø

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere