Museum med opråb: Har du denne sweater på loftet?

Den velkendte sømandsstrik er i høj kurs hos Museet for Søfart, der lige nu søger massivt efter Danmarks ældste sømandssweater.

Ny udstilling på Museet for Søfart skal hylde sømands uniformen og dens tilstedeværelse i modeverden siden 1600-tallet. Foto: Museet for Søfart

Det er måske på tide at finde den gamle sømandssweater fra bunden af klædeskabet frem. 

Det skyldes, at Museet for Søfart i Helsingør efterlyser gamle danske sømandssweatre til udstillingen, ’Fra sømandsstrik til Chanel’, der åbner den 4. november. Her bliver det vist, hvordan havet og søfarten har påvirket moden gennem tiden.

Det oplyser Museet for Søfart i en pressemeddelelse.

Læs også Endelig genopstår museum efter altødelæggende brand: Få unikt smugkig her

Siw Aldershvile Nielsen, der er kommunikationsansvarlig hos museet, siger til TV 2 Lorry, at søfarten har påvirket moden gennem de sidste 100 år, og det vil museet vise i udstillingen.

- Vi sætter fokus på den gamle sømandsstrik, da strikken dengang er lavet til alt vind og vejr, og det interessante er at inddrage den som et bærerdygtighedselement, siger Siw Aldershvile Nielsen.

Den strikkede sømandssweater har overlevet modeverdens trends fra omkring år 1600 frem til nu, og sweateren er stadig en fast del af manges klædeskab.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Museet for Søfart efterlyser gamle danske sømandssweatre, som kan ses på billedet. Foto: Museet for Søfart

Mere in end nogensinde før

Igennem årene er sømandssweateren med det karakteristiske boblemønster kun blevet mere og mere populær – faktisk så populær at flere store modehuse verden over har taget søfarts-looket til sig og produceret trends, der ligner. 

Studerende på Kunstakademiets Designskole skal også være en del af udstillingen i Helsingør, hvortil de skal re-designe waders og bruge søfartens tekstiler og materialer. 

- Vi har set en tendens med, at moden er blevet inspireret af søfarten, og derfor vil vi udstille den historiske sweater. I udstillingen vil der være meget direkte inspiration fra søfartmoden og mere specifikke elementer fra sømandsuniformen, siger Siw Aldershvile Nielsen.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Dengang kunne sømandssweateren vandre i generationer, da den fungerede som en uniform, der skulle kunne klare alt vind og vejr. Foto: Museet for Søfart

Museet for Søfart efterlyser derfor sømandssweatere i blå, hvide og røde farver, der kan blive en del af udstillingen.

Men der er mere i det end bare at samle gamle historiske sømandssweater ind, oplyser Siw Aldershvile Nielsen.

- Vi synes også, det er interessant i den her tid, hvor vi har muligheden for at samle Danmark om noget. Noget fælles som man kan bidrage til, siger hun.

Læs også Frihedsmuseet må udskyde længe ventet åbning på 75-året for befrielsen

Den historiske sweater

I gamle dage, da sømandstrøjen blev strikket i ægte uld, var det med et helt særligt formål. Sweateren skulle nemlig være af grov karakter, så den kunne fungere som en vind- og vandafvisende uniform ude på havet.

Den historiske sømandssweater var så slidstærk, at den ofte gik i arv fra generation til generation.

Sømandssweateren eksisterede også som en sømands ID-kort. Sømandens initialer var strikket ind under sweaterens ærme, så andre kunne genkende, hvis sweater det var.

  Foto: Museet for Søfart

  Foto: Museet for Søfart

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?