Frihedsmuseet må udskyde længe ventet åbning på 75-året for befrielsen

Coronakrisen fører til, at Frihedsmuseet efter syv års lukning må udskyde den længe ventede åbning på netop befrielsesdagen.

Den 5. maj var en dag, som Rane Willerslev og mange andre havde set frem til.

På 75-året for Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt skulle Frihedsmuseet ved Kastellet i København efter planen have slået dørene op til en længe ventet genåbning, efter museet gik til grunde i en brand tilbage i 2013.

Men det kommer ikke til at ske. I hvert fald ikke på den dato.

På grund den aktuelle situation med corona-pandemien ser museet sig nu nødsaget til at udskyde åbningen, oplyser Nationalmusset, som Frihedsmuseet er en del af.

- Vi er virkelig kede af, at Frihedsmuseet ikke kan åbne på 75-året for Danmarks befrielse. Det er en dag ladet med symbolik, historie og følelser og ville selvfølgelig have været den helt oplagte dag at indvie Danmarks helt nye museum for modstandskampen, siger Rane Willerslev, der er direktør for Nationalmuseet og fortsætter:

- Men som situationen er lige nu, kan vi ikke forsvare at åbne museet og samle en større gruppe mennesker. Det er virkelig ærgerligt.

Selvom Frihedsmuseet er så godt som klar til at tage imod gæster, må museet og gæster vente lidt endnu.
Selvom Frihedsmuseet er så godt som klar til at tage imod gæster, må museet og gæster vente lidt endnu.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Håber på at kunne åbne i juni

I stedet vil museet nu arrangere mindehøjtidelig for befrielsen på datoen ”på en måde afstemt efter situationen”, oplyser Nationalmuseet.

På grund af de usikre fremtidsudsigter, som coronavirus har ført med sig, står folkene bag museet endnu ikke klar med en ny dato for åbningen af Frihedsmuseet.

- Men jeg lover, at det nye museum er værd at vente på. Det kommer til at formidle modstandskampen på en helt ny og banebrydende måde langt nede under jorden. Så jeg håber, danskerne kan bevare tålmodigheden lidt endnu, for vi glæder os helt afsindigt til at slå dørene op for jer alle sammen, udtaler Rane Willerslev.

I pressemeddelelsen giver Nationalmuseet udtryk for, at man håber at kunne åbne i juni måned.

Frihedsmuseet brændte ned til grunden i april 2013.
Frihedsmuseet brændte ned til grunden i april 2013.
Foto: Lars Rievers - Ritzau Scanpix

Ødelagt i uopklaret brand

Frihedsmuseet har siden 1957 formidlet historien om den danske modstandsbevægelse og livet under Anden Verdenskrigs besættelsestid fra sin placering nær Kastellet i København.

Den 28. april 2013 gik bygningen dog til, da en voldsom brand opslugte Frihedsmuseet. Heldigvis nåede man dog at redde de fleste kulturhistoriske genstande ud af bygningen.

Det stod dog hurtigt klart, at bygningen ikke stod til at redde, hvorfor et nyt museum kom på tegnebrættet.

Tegnestuen Lundgaard & Tranberg Arkitekter blev udvalgt til at designe det genopstående museum som en delvist underjordisk bunker på samme beliggenhed.

Det nye Frihedsmuseet vil være delvist underjordisk.
Det nye Frihedsmuseet vil være delvist underjordisk.
Foto: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Lidt over seks år senere kunne en færdig bygning overdrages til Nationalmuseet, som siden overtagelsen i september sidste år har forberedt den aktuelle åbningsudstilling.

Her vil gæster gennem forskellige scener fra besættelsestiden kunne følge fem historiske personer, som var en del af modstandsbevægelsen under krigen.

Prisen på det nye Frihedsmuseum har været på omkring 110 millioner kroner.

Branden, der destruerede det gamle Frihedsmuseum, blev konkluderet til at være påsat. Sagen er fortsat uopklaret.

Sådan så det ud, da Frihedsmuseet brændte i 2013.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik