Ny rørledning ud for Nordkysten skal give badevand i topkvalitet

Badegæster på Nordkysten kan se frem til bedre badevand, når ny ledning sender spildevandet 400 meter ud i Kattegat

Der er godt nyt til vandhundene i Nordsjælland. De kommende tre år skal Gribvand Spildevand A/S nemlig nedlægge alle de mindre renseanlæg langs Nordkysten og samle spildevandsbehandlingen på et nyt renseanlæg ved Gilleleje. Det kommer til at betyde bedre badevandskvalitet. 

Som et led i arbejdet skal der nemlig lægges en havledning, der fører spildevandet 400 meter ud i Kattagat. Det sikrer renere badevand på trods af, at der udledes mere spildevand i Kattegat, når den nye ledning er klar.

- Med denne nye ledning sikrer vi, at Gilleleje som turist- og erhvervsby fortsat kan udvikle sig på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag, selvom Gilleleje Renseanlæg udvides til at rense spildevandet fra hele Nordkysten fra Dronningmølle til Tisvilde, siger bestyrelsesformand Jannich Petersen.

Tager hensyn til turistsæson

Arbejdet med at bygge den ledning sker i tre etaper, der tager hensyn til badegæsterne på nordkystens strande.

- Vi ved, at vi opererer i et populært område, og at her er mange mennesker i sommermånederne, og det har vi selvfølgelig taget højde for i vores planlægning, siger Jannich Petersen.

Første etape af byggeriet er på Gilleleje Stationsvej og Alfavej, hvor ledningen anlægges frem mod påskeferien 2020. Anden etape er fra rundkørslen ved jernbanen og langs Søborg Kanal til renseanlægget, som bygges hen over sommeren 2020. Tredje etape er selve havledningen, der etableres i efteråret 2020.

150 meter skal give ekstra sikkerhed.

En analyse i forbindelse med planlægningen af arbejdet har vist, at en ledning på 250 meter ud i Kattegat ville være tilstrækkeligt til at leve op til kravene om en tilfredsstillende badevandskvalitet. På trods af det har Gribvand valgt at lægge en 400 meter lang ledning for at indlægge ekstra sikkerhed for, at spildevandet ikke skader badevandet.

- Man kan godt sige, at vi går med livrem og seler i forhold til ledningen. Vi vil nemlig også gerne tage hensyn til de vandsportsaktiviteter, der er ude på vandet, siger administrerende direktør hos Gribvand, Mette Therkildsen.

Ifølge Mette Therkildsen kommer forlængelsen på 150 meter til at koste op til 1,5 millioner kroner, men det kan sagtens blive mindre. 

- Vi får svar på, hvad det kommer til at koste, når opgaven er sendt i udbud. Vi kommer naturligvis til at vælge dem, der tilbyder den laveste pris siger Mette Therkildsen.

Forhold i Gilleleje Havn forbedres

Det er ikke kun badegæsterne, der kommer til at mærke, at der kommer et nyt renseanlæg. Gilleleje Havn bliver nemlig også berørt.

Det rensede spildevand fra Gilleleje Renseanlæg udledes i dag via Søborg Kanal, men når alle de mindre renseanlæg er tilsluttet det nye renseanlæg, bliver udledningen af renset spildevand til Søborg Kanal - og dermed til havnen - reduceret med 33% i forhold til i dag.

I perioder med tørvejr om sommeren, vil der slet ikke blive udledt renset spildevand til Søborg Kanal, men kun gennem havledningen til Kattegat.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20170831-133307-L-1920x1278we

Nu har 75 procent af borgerne på Frederiksberg igen rent drikkevand

20180704-121453-A-1920x1263we

Se kortet: Nogle Frederiksberg-borgere kan igen drikke vandet

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere