Fredning betyder færre arrangementer på populært område

Nye retningslinjer skal sørge for, at fredningen af området Mosede Fort bliver overholdt.

00:30

TV 2 Lorrys magasin Oplev har tidligere besøgt Mosede Fort. Se mere her.

Et af Greves vel nok mest populære rekreative områder er græsplænerne på Mosede Fort.  

Men græsplænerne er ikke bare græsplæner.

De er en del af et fortidsminde, og derfor er de omfattet af særlige regler om beskyttelse og værdighed.

Af den årsag har mange arrangører oplevet, at det er blevet sværere at få tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen til at afholde begivenheder i området.

Læs også Mosede Fort får fem millioner i julegave

Derfor har byrådet i Greve Kommune nu sat sig for at prioritere, hvad der er vigtigst at få plads til.

- Jeg skal være ærlig og sige, at vi nok havde foretrukket, at der var plads til alle. Men eftersom det er et område, som vi skal passe ekstra på, laver vi nu retningslinjer for, hvem der kan søge om at bruge plænerne, siger Anne Marie Lyduch (V), formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Greve Kommune, i en pressemeddelelse fra kommunen.

Hundeudstillinger forsvinder

De nye retningslinjer betyder, at museet Mosede Fort Danmark 1914-18 og Greve Kommune vil have første ret til at bruge plænerne.

Museet afholder for eksempel Store Badedag, og kommunen arrangerer Sankt Hans-fest.

Læs også Mand forærer kommune en formue – nu vil politikere opfylde hans ønske

Tivoli og cirkus er en hård belastning for området, og derfor bliver der kun en enkelt af den slags begivenheder på plænerne i fremtiden.

Stafet for Livet, spejdernes Fortdyst og den fælles kirkelige pinsegudstjeneste kan fortsat søge om at bruge området. Der vil være plads til fire af den type begivenheder om året.

Til gengæld er det slut med små kommercielle aktiviteter som hundeudstillinger.

Greve Kommune vil forsøge at finde andre steder i kommunen til de arrangementer, som bliver afvist.

Fakta om Mosede Fort

  • Mosede Fort er et kystværk opført ifølge forsvarsloven af 1909 med det formål at bekæmpe landgangsforsøg i Køge Bugt. Fortet, der ligger i Mosede i Greve Kommune, blev påbegyndt i 1913, men var først kampklart i juni 1916 midt under 1. verdenskrig. Anlægget blev døbt "Mosede Batteri", men i folkemunde kaldt Mosede Fort. I modsætning til et fort skyder et batteri kun i én retning – i dette tilfælde ud over bugten.
     
  • I 2010 begyndte Greve Kommune i samarbejde med Greve Museum, at restaurere og tætne det gamle fort, så det kunne affugtes, så værdifuldt, historisk materiale kunne opbevares på betryggende vis. Den 6. august, 2014 indviedes "Mosede Fort, Danmark 1914-18" - Danmarks første museum om 1.verdenskrig – for at markere 100-årsdagen for de neutralitetspolitiske tiltag i Danmark.
     
  • Tunestillingen, som var et værn mod angreb på København sydfra, udgik fra Mosede Fort og strakte sig mod Veddelev nord for Roskilde.
     
  • I dag er Mosede Forts område totalfredet og et meget populært og rekreativt område med store græsområder til boldspil og andre fritidsaktiviteter som picnic.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?