67-årig dame risikerer bøde for muslim-hadske Facebook-opslag

Retten i Glostrup tager stilling til, om opslag på Facebook er overtrædelse af racismeparagraf i straffeloven.

Fire gange i 2014 og 2015 overtrådte en 67-årig kvindelig Facebook-debattør straffelovens racismeparagraf om at true, forhåne og nedværdige muslimer, mener anklagemyndigheden.

Kvinden kræves idømt en bøde for sine ytringer, som hun ifølge anklagen ønskede at udbrede til en bredere kreds via sine Facebook-opslag. Sagen behandles fredag i Retten i Glostrup.

Anklageskriftet rummer en stribe ytringer i stil med "Udryd islammuslimer fra Jordens overflade" og "muslimer er helvede på Jorden ... I burde ikke trække vejret, for fredens skyld". 

- Udtalelserne har en grov karakter og falder indholdsmæssigt ind under straffelovens paragraf 266 b, siger anklager Bo Bjerregaard, Københavns Vestegns Politi.

Ifølge paragraffen er det strafbart offentligt eller "med forsæt til udbredelse i en videre kreds" at fremsætte udtalelse (...) ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering".

Straffen er bøde eller fængselsstraf i op til to år

Fængselsstraf gives eksempelvis i sager, der har karakter af propagandavirksomhed.

Det mener anklagemyndigheden ikke, at der har været tale om i den 67-årige kvindes tilfælde. Derfor kan hun imødese en bøde, hvis hun bliver dømt.

quote Udtalelserne har en grov karakter og falder indholdsmæssigt ind under straffelovens paragraf 266 b.

Bo Bjerregaard, anklager, Københavns Vestegns Politi.

De fire forhold i anklageskriftet er Facebook-opslag i en lukket Facebook-gruppe. Imidlertid har omkring 600 personer i et af tilfældene kunnet se opslaget, oplyser Bo Bjerregaard.

Tidligere på måneden blev en 24-årig mand idømt fem dagbøder à 1000 kroner for overtrædelse af racismeparagraffen. 

Han blev dømt for at lægge et stødende billede op på sin Facebook-profil ledsaget af teksten "Hvem skal med ud og nakke jøder".

Kvinden har tidligere været administrator af en Facebook-side med angreb på kriminelle indvandrere. Siden havde over 6000 medlemmer.

Indholdet er af juraprofessor Jørn Vestergaard, Københavns Universitet, i Kristeligt Dagblad karakteriseret som "voldsberedt retorik". Siden blev lukket af Facebook.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Hærværk overvågningsbilleder Kagefryd Helsingør 112 politi

Politi efterlyser gerningsmand bag politisk motiveret hærværk mod kagebutik

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

Glostrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere