Ægtepar fik to Michelinstjerner: Jordnær stjernestund i Gentofte

Restaurant Jordnær i Gentofte er en af de to københavnske restauranter, der fik en ekstra Michelinstjerne

02:17

De seks børn - og en Michelin-restaurant - imponerede åbenlyst Michelin-folkene, og børnene blev nævnt fra scenen, da restauratør-parret blev kaldt op. Video: Ole Martin Wold/NTB/Ritzau Scanpix

De befandt sig allerede i det gode selskab, men med dagens stjerneuddeling fra Michelin-guiden, er Restaurant Jordnær i Gentofte kommet ind i den lille eksklusive kreds af danske restauranter, der har to Michelinstjerner.

I samme klub finder man i TV 2 Lorrys sendeområde også restauranterne Alchemist (der røg direkte fra 0 til to stjerner, red.), AOC, Kadeau og Noma. Kun en enkelt dansk restaurant har tre stjerner - det er Geranium, der ligger på Østerbro i København.

Læs også Restaurant Alchemist får to stjerner i Michelinguiden

Og dagens ekstra Michelin-stjerne har ikke overraskende udløst stolthed hos folkene bag Jordnær.

- Det er nok ikke helt sunket ind endnu. Vi har arbejdet hen imod det her og havde ambitioner om det. Og på forhånd tænker man 'hvad sker der, når det sker'. Og når det så sker - så kan man ikke få reaktionerne ud, lyder det fra Eric Vildgaard, der ejer Restaurant Jordnær sammen med sin kone Tina Kragh Vildgaard.

Restauranten har satset på Det Nordiske Køkken, som samtidig skal være bæredygtigt. 

Læs også Stjernekok jagter anden Michelin-stjerne med fire-dages arbejdsuge

Michelin-stjernerne blev uddelt mandag eftermiddag i Trondheim i Norge, og parret bliver til tirsdag morgen. Så går turen tilbage mod Danmark - og så skal den ekstra stjerne fejres sammen med medarbejderne.

- Det er jo lige så meget deres indsats, som hyldes i aften. Og mon ikke der kommer til at trille en tåre ned ad kinderne i morgen, mens vi får et lille glas champagne sammen, siger Eric Vildgaard til TV 2 Lorry.

Arbejdsuge på fire dage gav bonus

Han og Tina Kragh Vildgaard indførte fire dages arbejdsuge for deres medarbejdere allerede før sidste års Michelin-uddeling. Jordnær holder dermed lukket både søndag, mandag og tirsdag.

- Hvis vi har fem-dages arbejdsuge, så yder personalet måske 80 procent, for det er lange dage. Nu hvor vi har fire dages arbejdsuge, så yder de 100 procent, forklarer Tina Kragh Vildgaard i telefonen fra Trondheim.

Eric Vildgaard (tv) driver sammen med sin kone Tina Kragh Vildgaard Restaurant Jordnær i Gentofte. Her ses de ved dagens stjerneuddeling. Foto: Ole Martin Wold/NTB/Ritzau Scanpix

Noget kan tyde på at satsningen er rigtig. For ud over stjerne nummer to kan folkene bag Jordnær også bryste sig af, at restauranten af Michelin er udpeget som den restaurant, der har den bedste service.

Tina og Eric har tilsammen seks sammenbragte børn i alderen 2 til 11 år. De nyder også godt af forældrenes fire-dages arbejdsuge, som samtidig giver lidt mere mand-kone tid, som Eric udtrykker det.

- Men selvfølgelig kan vi aldrig holde helt fri, konstaterer han.

Læs også Restaurant mister sin Michelin-stjerne efter 23 år

Vil være verdens bedste

Parret kommer ikke til at hvile på hverken laurbær eller stjerner.

- Det er vores ambition, at i morgen skal vi være bedre end i dag. Så selvfølgelig drømmer vi om mere. Hvis man ikke drømmer om den tredje stjerne, så kan man lige så godt stoppe. Vi kan ikke svare på, hvad der skal til - men vi vil gøre alt for at blive den bedste restaurant i verden, fastslår Eric Vildgaard.

Menuen på Jordnær består i øjeblikket af kammuslinger, jomfruhummere, rå rejer, krabber, kaviar og andre lækkerbiskener fra havet.

Dansk Erhverv: Restauranter rammes af hårde danske momsregler. 

I Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er der jubel over dagens Michelin-regn til danske restauranter. For stjernerne fører turisme med sig, og det giver både indtægter og arbejdspladser.

 

- Der er ingen tvivl om, at unikke oplevelser, herunder de kulinariske, vil skabe fremtidens turisme i Danmark, siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, til TV 2 Lorry.

 

Men organisationen har et stort hjertesuk. For når danske virksomheder køber ind - for eksempel nye maskiner, så kan de trække momsen fra. Det kan de ikke, når de inviterer kunder på restaurant. Så kan de kun trække en fjerdedel af momsen fra.

 

- Og dermed er Danmark eneste land i både EU og Norden, hvor man ikke kan trække hele momsen fra i forbindelse med restaurantbesøg, forklarer Lars Ramme Nielsen.

 

Dansk Erhverv gør opmærksom på, at restauranter i for eksempel Stockholm eller Malmø har en økonomisk fordel, fordi det er billigere for erhvervskunder at spise hos dem, når de får refunderet hele momsen.

 

-Konkurrencen om turister og er bliver hård. Der skal hele tiden produktudvikles, så de andre ikke kommer foran os, og det kræver selvfølgelig, at rammerne for at skabe de unikke oplevelser er i orden. Her kan Danmark godt oppe sig i forhold til at sikre sådan noget som fuld momsafløftning og tiltag til at sikre den rigtige arbejdskraft til turisterhvervene, siger han.

13:13

Eric Vildgaard har med sin restaurant Jordnær i Gentofte har nu to Michelinstjerner i gryden. Her kan du se det Søndagsmagasin, TV 2 Lorry tidligere har produceret om restauranten.

Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik