Joachim B. Olsen blander sig i strid om Mærsk-milliarder

Flere politikere på Christiansborg støtter Gentofte Kommunes kamp for at få del i arven efter skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.

Det er fem år siden, at skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller gik bort. Men den store arv, han efterlod sig, skaber stadig splid mellem flere parter - nærmere bestemt Gentofte Kommune og Skat. 

Sagen er den, at Gentofte Kommune har stævnet Skat, fordi man mener, at kommunen er blevet snydt for 1,5 milliarder kroner. 

Normalt er det nemlig sådan, at kommunen modtager én tredjedel af af boafgiften efter afdøde personer, og at staten modtager de sidste to tredjedele. 

Samtidig står der dog i loven, at kommunens andel afregnes af staten over for kommunen på grundlag af de oplysninger, der foreligger den 1. maj i året to år efter dødsåret. Og det er denne formulering, der er årsagen til uvenskabet.  

- Skat har fået en boopgørelse og en selvangivelse før 1. maj. De har ikke spurgt til mere, men først efter 1. maj har bogholderen registreret det i Skats system, og det gør, at staten snupper alle pengene. Det er jo et tagselvbord, når de selv bestemmer reglerne, har borgmester Hans Toft (K) tidligere forklaret til TV 2 Lorry, hvor han også kaldte det grotesk. 

Politiker: Tvivl bør komme Gentofte til gode

Og det har han helt ret i, hvis du spørger Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen. 

Det har Berlingske nemlig gjort:

- Mærsk boede i Gentofte Kommune i mange, mange, mange år. Hvis udgangspunktet er, at en del af pengene skulle være end i Gentofte Kommune, og der så er en processuel omstændighed, der gør, at det ikke sker, bør tvivlen alligvel komme Gentofte  til gavn, siger han til avisen. 

Han tilføjer, at han i øvrigt mener, at sagen er ganske uskøn. 

Også Alternativets skatteordfører Rene Gade er kritisk:

- Det er en udfording, hvis staten ender med at få den tredjedel, der burde været tilgået kommunen, fordi der er noget, der tager for lang tid. Jeg ved ikke, om der retsmæssigt er en udfordring i det, men rent retsfølelsesmæssigt er der, siger han til Berlingske. 

Venstres Louise Schack Elholm vil nu undersøge baggrunden for reglerne. 

Loven blev vedtaget i 2006 i forbindelse med kommunalreformen, hvor Kristian Jensen (V) var skatteminister. Han har ikke ønsket at udtale sig til Berlingske.