Penge afsat: Motorvej til Frederikssund stort skridt nærmere

I den nye finanslov har regeringen og Dansk Folkeparti afsat penge til en ny VVM-redegørelse for en mulig motorvej til Frederikssund.

Gravemaskinerne kan muligvis komme på arbejde med at anlægge en motorvej til Frederikssund inden for de kommende år. Med penge afsat til en ny VVM-redegørelse er motorvejen kommet et skridt nærmere. Foto: Claus Bech - Ritzau Scanpix

En motorvej til Frederikssund er kommet et skridt nærmere at kunne realiseres.

I finansloven, der fredag blev vedtaget, har regeringen og Dansk Folkeparti afsat penge til en miljøvurdering af en mulig forlængelse af motorvejen - en VVM-redegørelse kaldes det.

En sådan miljøvurdering er en forudsætning for, at en motorvej kan anlægges.

Frederikssundsmotorvejen går lige nu til Smørum, men for borgere i den vestlige del af Nordsjælland har der længe været et ønske om at forlænge motorvejen helt til Frederikssund.

- Det glæder jeg mig over. Det er noget, jeg sammen med Dansk Folkeparti har arbejdet for i flere år, siger Venstres Hans Andersen, der er valgt i Nordsjællands Storkreds, til TV 2 Lorry.

Forundersøgelsen skal udarbejdes til næste år. Og det er ikke tilfældigt.

For selvom der først i 2021 er penge til rådighed til at udbygge det statslige vejnet, er regeringen og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enige om allerede i 2019 at begynde at fastlægge, hvilke projekter der skal realiseres.

HVAD ER EN VVM-redegørelse?

VVM er en forkortelse for Vurdering af Virkninger på Miljøet.

En VVM-redegørelse - også kaldet en VVM-undersøgelse - skal kortlægge viden om et projekt, så politikere og borgere er i stand til at vurdere projektets virkninger og tage stilling til de forskellige løsningsforslag.

Derudover skal VVM-undersøgelsen sikre, at vejprojektet bedst muligt tilpasses omgivelserne, og at miljøet ikke påvirkes unødvendigt.


Kilde: Vejdirektoratet

- Så derfor det rigtig godt, at vi kan sættes os ned og drøfte anlægningsprojekter med helt nye og opdaterede VVM-redegørelser for både Hillerødmotorvejen og nu også Frederikssundsmotorvejen, siger folketingsmedlemmet.

I 2009 blev der faktisk lavet en VVM-redegørelse for en motorvej til Frederikssund. Men den er nu så forældet, at der er behov for en ny.

- Den nye redegørelse skal sikre, at når pengene frigives til at lave investereringer i veje, så er vi helt klar til at kunne påbegynde Frederikssundsmotorvejen, siger Hans Andersen.

Frederikssundmotorvejens tredje etaper er en af ni vejprojekter, regeringen og Dansk Folkeparti i finansloven har afsat penge til at få miljøvurderet.

I finansloven afsættes i alt 23 millioner kroner i 2019, 41,5 millioner kroner i 2020 og 15 millioner kroner i 2021 til gennemførsel af VVM-undersøgelser og udarbejdelse af beslutningsgrundlag for infrastrukturprojekterne.

Hillerødmotorvejens forlængelse fik i september måned færdiggjort en VVM-redegørelse. Denne konkluderede, at en forlængelse af Hillerødmotorvejen vil være "samfundsmæssigt yderst rentabel".

Den positive vurdering af Hillerødmotorvejens forlængelse efterlod dengang Frederikssund med lange udsigter. Se vores indslag fra september i videoen her:

03:21

Tirsdag kom en forlængelse af Hillerød-motorvejen et stort skridt nærmere. Nu er der risiko for lange udsigter hvad angår den ønskede Frederikssundsmotorvej.

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik