Ny prognose: Stormflod truer ved Roskilde Fjord

Storm nytårsnat og nytårsdag kan give stormflod ved Roskilde Fjord.

Overgangen fra 2018 til 2019 ser ud til at blive blæsende, og DMI varsler ud over kraftig vind nytårsaften og nytårsdag, nu også forhøjet vandstand i Roskilde Fjord. 

Det skriver Frederikssund Kommune på sin hjemmeside. 

- Allerede nytårsdag stiger vandstanden til over en meter. Om aftenen og natten til onsdag ser det ud til at kulminere i fjordene. Problemer med vandstanden begynder at indtræffe, når vandstanden når cirka 120 centimeter. I Roskilde Fjord og Odense Fjord ventes vandstanden ifølge prognoserne fra DMI at kulminere omkring midnat med cirka 130 centimeter forhøjet vandstand, skriver TV 2 Vejrets meterolog Jens Ringgaard. 

 
 
Foto: TV 2 Vejret

At Roskilde Fjord er i farezonen, skyldes ifølge DMIs vagtchefen, at nytårets blæsevejr, først fra vest og om tirsdagen fra nord, skubber en del ekstra vand ind i de indre danske farvande. Det ekstra vand forventes at få vandstanden til at stige i Roskilde fjord og Odense fjord tirsdag aften, og der topper vandstanden omkring midnat natten til onsdag.

Derefter fortsætter vandet sin tur mod syd, hvor det onsdag giver forhøjet vandstand i den østlige del af Østersøen. Vandstanden i østlige Østersø forventes at toppe onsdag eftermiddag.

Varslet er dog endnu noget usikkert:

 - Det er usikkert, hvor høj vandstanden bliver. Grænsen for almen varsling for stormflod i de indre farvande er 125 cm, og på nuværende tidspunkt kan denne grænse overskrides flere steder, siger Trine Pedersen, der er vagtchef hos DMI.

Hvornår kan stormfloden ramme: 

I Roskilde Fjord har man flere gange haft oversvømmelser de seneste fem år. Værst var det under stormen Bodil, hvor stormfloden nåede lige op over to meter. Man er i øjeblikket ved at lave diger, som skal kunne modstå vandstand fra storme som Bodil.

Beredskaber er standby

Østsjællands beredskab oplyser til TV 2, at de er i gang med at vurdere situationen og kigge nærmere på prognoserne. Særligt for Roskilde Fjord og området omkring Vikingeskibsmuseet samt området omkring Jyllinge Nordmark, der tidligere har været hårdt ramt.

Så galt kan det gå, når stormfloden rammer. Se mere i videoen her. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Jellerødskoven i Kokkedal

Træer sprængt med dynamit for at hjælpe flagermus - borgere utilfredse med høje brag

Ryget Skov spærret

Spærrer skovstier med grene: "Det er chikane mod cyklister"

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere