Ny prognose: Stormflod truer ved Roskilde Fjord

Storm nytårsnat og nytårsdag kan give stormflod ved Roskilde Fjord.

Overgangen fra 2018 til 2019 ser ud til at blive blæsende, og DMI varsler ud over kraftig vind nytårsaften og nytårsdag, nu også forhøjet vandstand i Roskilde Fjord. 

Det skriver Frederikssund Kommune på sin hjemmeside. 

- Allerede nytårsdag stiger vandstanden til over en meter. Om aftenen og natten til onsdag ser det ud til at kulminere i fjordene. Problemer med vandstanden begynder at indtræffe, når vandstanden når cirka 120 centimeter. I Roskilde Fjord og Odense Fjord ventes vandstanden ifølge prognoserne fra DMI at kulminere omkring midnat med cirka 130 centimeter forhøjet vandstand, skriver TV 2 Vejrets meterolog Jens Ringgaard. 

 
 
Foto: TV 2 Vejret

At Roskilde Fjord er i farezonen, skyldes ifølge DMIs vagtchefen, at nytårets blæsevejr, først fra vest og om tirsdagen fra nord, skubber en del ekstra vand ind i de indre danske farvande. Det ekstra vand forventes at få vandstanden til at stige i Roskilde fjord og Odense fjord tirsdag aften, og der topper vandstanden omkring midnat natten til onsdag.

Derefter fortsætter vandet sin tur mod syd, hvor det onsdag giver forhøjet vandstand i den østlige del af Østersøen. Vandstanden i østlige Østersø forventes at toppe onsdag eftermiddag.

Varslet er dog endnu noget usikkert:

 - Det er usikkert, hvor høj vandstanden bliver. Grænsen for almen varsling for stormflod i de indre farvande er 125 cm, og på nuværende tidspunkt kan denne grænse overskrides flere steder, siger Trine Pedersen, der er vagtchef hos DMI.

Hvornår kan stormfloden ramme: 

I Roskilde Fjord har man flere gange haft oversvømmelser de seneste fem år. Værst var det under stormen Bodil, hvor stormfloden nåede lige op over to meter. Man er i øjeblikket ved at lave diger, som skal kunne modstå vandstand fra storme som Bodil.

Beredskaber er standby

Østsjællands beredskab oplyser til TV 2, at de er i gang med at vurdere situationen og kigge nærmere på prognoserne. Særligt for Roskilde Fjord og området omkring Vikingeskibsmuseet samt området omkring Jyllinge Nordmark, der tidligere har været hårdt ramt.

Så galt kan det gå, når stormfloden rammer. Se mere i videoen her. 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

legeplads-skodsborg

Corona-slid i naturen: Nu skal der hyres til at renovere

Arkivfoto

playInsekthotel skal fremme naturen langs jernbanen

svo dykker skrald1

Øldåser og bildæk lå på havbunden - historisk antal frivillige gav en hånd med

20170801-154119-4-1920x1281we

Nu er Strandengen fredet: Alligevel vækker afgørelse bekymring

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere