Svalegården får fri proces - stævner Frederiksberg Boligfond

Boligfonds salg af ejendom til Blackstone gik i vasken. Nu stævner lejere fonden, der forsøgte at sælge ejendommen. Staten betaler regningen.

Svalegården stævner Frederiksberg Boligfond. Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Opdatering torsdag klokken 15.30

I artiklen skrev vi tidligere i dag: "Årsagen til stævningerne er, at salget af Svalegården til Blackstone var i strid med den forkøbsret, der fremgår af et skøde fra 1932". Det fremgik ikke, at det er beboernes påstand. Det er nu rettet.

Den 4. oktober kunne lejerne i Svalegården drage et lettelsens suk. Frederiksberg Boligfonds salg af ejendommen til den amerikanske kapitalfond Blackstone blev annulleret. Men sagen slutter ikke her.

Den får nemlig et efterspil for Frederiksberg Boligfond, der kan ser frem til at bliver stævnet af Svalegården. Det oplyser Janek Majewicz, der er formand for Svalegården, til TV 2 Lorry.

Fredag gav Civilstyrelsen tilsagn om fri proces og retshjælpsdækning til beboerne. Det betyder, at Staten dækker alle omkostningerne til sagen uanset om Svalegårdens beboere vinder eller taber sagen. 

- Alle beboere og erhvervslejere, der har retshjælpsforsikringer, har fået positivt tilsagn om, at forsikringsselskaberne også dækker sagen mod fonden. Det er i alt 74 retshjælpsforsikringer fordelt på en lang række forsikringsselskaber, der ligeledes alle har anerkendt, at lejerne skal have retshjælpsdækning med henblik på at kunne sagsøge fonden, siger Janek Majewicz.

Læs også Blackstone trækker sig fra omstridt ejendomshandel: Beboerformand jubler

Skøde stoppede handel 

Årsagen til stævningerne er, at salget af Svalegården til Blackstone ifølge beboerne var i strid med den forkøbsret, som ifølge beboerne fremgår af et skøde fra 1932.

Du nævnte i går, at der ikke var ekspertkilder i artiklen, og linjerne står heller ikke som et parts-citat. Der er ikke afsagt nogen dom, der underbygger påstanden, og mindst 5 anerkendte advokathuse mener, at forkøbsretten slet ikke er til stede i skødet.

Handlen nåede dog aldrig at gå igennem, da den amerikanske kapitalfond droppede handlen den 4. oktober. Alligevel ønsker flere lejere at stævne boligfonden:

- Hvis domstolene giver lejerne i Svalegården medhold, vil det ikke blot have betydning for lejerne i Svalegården, men det vil også slå fast, at forkøbsretten i skødet fra 1932 gælder for alle lejere i fondens ejendomme, der er nævnt i skødet.

- Det er en meget stor andel af samtlige lejere i hele Frederiksberg Boligfond og alle disse lejere vil i så fald være godt sikret mod at fonden nogensinde vil kunne sælge deres ejendom til Blackstone eller lignende uden at lejerne først får mulighed for at udnytte deres skødebestemte forkøbsret til at erhverve ejendommen på de vilkår, der fremgår af skødet fra 1932, siger Janek Majewicz.

I marts stævnede beboerne i Den Sønderjyske By også Frederiksberg Boligfond. Beboerne i Svalegården har dog været mere tøvende med at følge deres eksempel.

- Vi søgte om fri proces i juli og har gået lidt mere med rem og seler end den Sønderjyske By. Vi ville ikke risikere, at sagerne endte med at blive dyre for beboerne, siger Janek Majewicz.

01:01

Kort nyt.

Luk video

Overvejer fælles søgsmål

Sagens værdi er opgjort til lidt over 287 millioner kroner, der er forskellen mellem købesummen, som fonden havde solgt ejendommen til, og beløbet som fonden oprindeligt købte ejendommen og som er den værdi, som lejerne ifølge skødet har ret til at købe ejendommen til.

Stævning i sagen er udarbejdet og i det nye år vil sagen blive anlagt ved Københavns Byret - dog med anmodning om at sagen henvises til behandling ved Østre Landsret, oplyser Janek Majewicz.

Boligfond vil afvente rettens afgørelse

Formanden for Frederiksberg Boligfond, Flemming Brank, påpeger i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at stævningen fra Svalegården alene vil omhandle retten til for beboerne at afkøbe ejendommen til en værdi på langt under ejendomsvurderingen.

Han skriver, at det for fonden er vigtigt at få afklaret, om værdien af deres ejendomme er det, der står på skødet fra 1932, eller om det er den aktuelle markedspris. 

- Selvom den verserende retssag omhandler Den Sønderjyske By - og vi er blevet oplyst at en række beboere fra Svalegården har stævnet Frederiksborg Boligfond om samme spørgsmål - vil rettens afgørelse kunne få betydning for værdien af alle de ejendomme, det gamle skøde dækker. Og dermed også på vilkårene for de lån, som fonden har, skriver Flemming Brank til TV 2 Lorry.

Formanden mener dog, at fonden står med gode chancer for at vinde retssagen.

- Selvom sagen ærgrer os, står det alle borgere i Danmark frit for at inddrage retsvæsenet i tilfælde af uenighed. Vores advokater mener, at vi har en god sag, skriver Flemming Brank.

Det er endnu ikke fastlagt, om alle 74 stævner boligfonden og om de gør det i fællesskab eller som seperate sager. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik