Blackstone trækker sig fra omstridt ejendomshandel: Beboerformand jubler

Kapitalfonden Blackstone dropper opkøb af Den Sønderjyske By og Svalegården på Frederiksberg.

Den amerikanske kapitalfond Blackstone har ophævet en omstridt købsaftale om ejendomme på Frederiksberg. 

Det oplyser Frederiksberg Boligfond i en pressemeddelelse.

Tilbage i december 2018 indgik Blackstones danske samarbejdspartner 360 North en aftale med Frederiksberg Boligfond om at købe ejendommene Den Sønderjyske By og Svalegården.

quote Vi har slået verdens største kapitalfond, og det er jo ret imponerende.

Søren Berg, formand for beboerrepræsentationen i Sønderjyske By

Ejendomshandelen, der løb op i en milliard kroner, udløste massive protester blandt beboerne. De frygtede, at Blackstone ville renovere ejendommene for at presse huslejen op.

360 North havde også indgået en aftale om, at Frederiksberg Kommune kunne allokere tomme lejligheder i ejendommene til nedsat leje, ligesom 360 North planlagde etablering af yderligere boligenheder til udlejning på ledige områder.

Retslig tvist

Efterfølgende er der mellem Frederiksberg Boligfond og en gruppe lejere udbrudt en retslig tvist. 

Som TV 2 Lorry tidligere har fortalt, omhandler tvisten et historisk skøde fra 1932, hvori der står, at hvis boligfonden sælger ejendommene, og kommunen siger nej tak, så har beboerne forkøbsret til den samme pris, som ejendommene blev solgt for i 1932.

I lyset af usikkerheden om, hvornår denne tvist kan afgøres, har 360 North og Frederiksberg Boligfond indgået aftale om at ophæve købsaftalen.

- Selv om en handel ville have muliggjort etablering af yderligere boligenheder, ønsker vi ikke fortsat at være økonomisk forpligtet på en ejendomshandel med de usikkerheder, der følger af tvisten mellem Frederiksberg Boligfond og lejerne, siger Lars Pærregaard, CEO i 360 North, i pressemeddelelsen. 

-  Vi er ikke part i den tvist, men vi respekterer naturligvis, at Frederiksberg Boligfond og lejerne søger at løse deres indbyrdes uoverensstemmelser, siger han.

Beboerformand er glad og lettet 

Søren Berg, formand for beboerrepræsentationen i Sønderjyske By, der huser 700 beboere fordelt på 300 lejemål, glæder sig over, at Blackstone har trukket sig.

- Jeg er glad og lettet. Det har hele tiden været vores hensigt med vores protester, at vi ikke ville sælges til Blackstone. Så hellere enhver anden, vil jeg næsten sige, siger Søren Berg til TV 2 Lorry.

Trods den retlige tvist med Frederiksberg Boligfond har det ifølge Søren Berg været Blackstone mere end selve fonden, der har været beboernes hovedmodstander.

- Vi har slået verdens største kapitalfond, og det er jo ret imponerende, synes jeg, siger han.

Søren Berg forventer, at den kuldsejlede ejendomshandel med Blackstone kommer til at betyde, at Den Sønderjyske By og Svalegården ikke vil blive forsøgt solgt igen af Frederiksberg Boligfond i det næste lange stykke tid.

- Jeg tror, vi vil forblive i Frederiksberg Boligfond i et pænt stykke tid. I hvert fald så længe, at vi kører denne her sag i retten om vores forkøbsret, siger han.

Boligfond sælger fortsat gerne til andre kapitalfonde

Selvom handlen med Blackstone er aflyst, udelukker Flemming Brank, formand for Frederiksberg Boligfond, dog ikke et salg til andre udenlandske kapitalfonde, der ligner Blackstone.

- Jeg vil ikke afvise noget som helst. Vi vurderer efter retssagen, hvad vi gør. Som fond er vi forpligtet til at opnå en god, fornuftig pris, siger Flemming Brank til Ritzau.

Selvom det ikke er førstevalget for ham at sælge til en kapitalfond, mener han alligevel, at det  kan blive nødvendigt.

- Allerhelst så jeg, at vi beholdt vores ejendom i familien, men vi kan være tvunget af nogle økonomiske omstændigheder, og så er det det vindue, der er åbent. Vi har ikke aflyst handlen, siger boligfondens formand, siger  Flemming Brank.

Retlig tvist kan trække ud i årevis 

Beboerformand i Sønderjyske By, Søren Berg, erkender at et opkøb fra en anden køber er en mulighed. Men han mener, at det foreløbig har lange udsigter.

- Fordi der står denne her tinglyste ret, vil køberne være dødnervøse for at gå ind i sådan en handel. De aner jo ikke, hvad pokker der kommer til at ske, og derfor vil de heller ikke gøre noget ved ejendommene. Hvis vi vinder sagen, har de bare brugt en masse penge på at forbedre noget, som vi så får foræret, siger han.

Han fortæller, at beboernes via deres advokat forsøger at få indbragt sagen for landsretten i stedet for byretten. 

- Vi forventer, at den bliver henvist til landsretten ganske snart. Sagen har nogle tricky elementer, som, vi mener, er så specielle, at byretten skal sende den videre. Der kan ifølge vores advokat godt gå fem år, hvis det kommer til at ske, siger Søren Berg.

Borgmester: Frederiksberg er en by for alle

Simon Aggesen, der er konservativ borgmester på Frederiksberg, tager med tilfredshed nyheden om Blackstones aflyste ejendomshandel til efterretning.

- Det er ene og alene parternes beslutning, som Frederiksberg Kommune ikke har indflydelse på, siger han til Ritzau og tilføjer: 

- Det er et stort tema, hvordan Frederiksberg er en by for alle. Det er også en af grundene til, at jeg har efterlyst, at de, som investerer i vores boliger, viser respekt for byen og dem, der bor her.

Socialdemokraten Michael Vindfeldt, som er Frederiksbergs 2. viceborgmester, kalder nyheden om, at Blackstone trækker sig, for en sejr for de mere end 500 Frederiksberg-familier, som har været berørt af boligsalget.

- Sejre har altid mange fædre, og nederlaget er forældreløst, siger man. Denne sejr har mange fædre og mødre, og det er ejendommenes lejere, siger Michael Vindfeldt i en pressemeddelelse.

Boligminister, Kaare Dybvad (Soc.dem), som for tre uger siden besøgte Den Sønderjyske By og Svalegården, lykønsker på Twitter beboerne. 

- Tillykke til alle beboerne, der nu kan få ro i maven: Deres hjem bliver ikke overtaget af amerikanske Blackstone. En god nyhed for alle der ønsker en #MereBlandetBy, skriver han på Twitter.

Sagen kort:

  • Sagen om Blackstones ejendomshandel på Frederiksberg har været en de meste omdiskuterede på det danske ejendomsmarked i nyere tid.
     
  • Frederiksberg Boligfond og Blackstone indgik i slutningen af 2018 en aftale om salg af tre ejendomme på Frederiksberg, der skulle løbe op i næsten en milliard kroner.
     
  • Ejendomshandlen omhandlede Den Sønderjyske By, Svalegården og Peter Bangs Hus. Prisen for Den Sønderjyske By, der huser i alt 303 lejligheder, var 537 millioner kroner.
     
  • Ejendomshandelen skabte dog store protester blandt lejerne, som frygtede, at deres husleje ville stige markant som følge af Blackstones renoveringer af deres boliger.
     
  • Lejerne havde på baggrund af lejelovens tilbudspligt fået 10 uger til at stifte en andelsforening. Her skulle de matche Blackstones tilbud for at kunne overtage ejendommen.
     
  • Et skøde fra 1932 vendte imidlertid op og ned på sagen. Et skøde er et dokument, der fastslår, hvem der er den retmæssige ejer af en bolig. Man offentliggør skødet ved at tinglyse det.
     
  • Skødet var tinglyst i forbindelse med, at Frederiksberg Kommune overdrog ejendommene til Frederiksberg Boligselskab (forløberen for Frederiksberg Boligfond, red.).
     
  • I skødet står, at kommunen har forkøbsret, hvis Frederiksberg Boligselskab en dag skulle ønske at sælge ejendommene. Vælger kommunen ikke at købe ejendommene, er det lejerne der har forkøbsretten.
     
  • Af skødets tekst fremgår det endvidere, at ejendommene skal sælges til samme pris, de er solgt til i 1932. Altså en langt mere favorabel pris, end den pris Blackstone bød i 2018.
     
  • På baggrund af skødet valgte beboerne at hive Frederiksberg Boligfond i retten, fordi de mente, at de ikke havde modtaget et tilbud om at benytte deres skødebestemte forkøbsret.
     
  • Nu er sagen dog endt med, at Blackstone har trukket sig fra købSaftalen.

Opdateres...


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik