Scoop for Aveny-T: Verdenspremiere på teaterudgaven af SKAM

Den populære norske tv-serie bliver nu til teater på Frederiksberg.

Normalt er seningen af norske tv-kanaler i Danmark så lille, at det ikke ville give mening for Kantar Gallup at måle det.

Og normalt blander tidligere kulturministre sig uden om de rettighedsmæssige hindringer, der kan være for at kunne se udenlandske tv-kanaler herhjemme.

Men i begge tilfælde kan den norske tv-serie SKAM ikke bryste sig at være helt normal. Den har fået YouSee til at distribuere NRK3 ekstraordinært for at sørge for, at kunderne kan se seriens nye afsnit - og den har fået tidligere kulturminister Bertel Haarder, Venstre, til at kæmpe for, at serien kan ses på tværs af landegrænser uden at løbe panden mod rettigheds-muren.

Hovedrolleindehaverne i SKAM på Aveny T: Yderst fra venstre: Nanna Finding Koppel (Vilde), Sofie Salée (Chris), Sylvester Byder (Jonas), Frieda Joanna Krøgholdt (Eva), Asil Al-Asadi (Sana), Jonathan Stahlschmidt (William) og Karla Rosendahl Rasmussen (Noora). Mathias Käki Jørgensen, der spiller Isaac, medvirkede ikke på dagens pressemøde.
Hovedrolleindehaverne i SKAM på Aveny T: Yderst fra venstre: Nanna Finding Koppel (Vilde), Sofie Salée (Chris), Sylvester Byder (Jonas), Frieda Joanna Krøgholdt (Eva), Asil Al-Asadi (Sana), Jonathan Stahlschmidt (William) og Karla Rosendahl Rasmussen (Noora). Mathias Käki Jørgensen, der spiller Isaac, medvirkede ikke på dagens pressemøde.
Foto: Mads Brandsen

quote Jeg har drømt om det her i et år. Nu er det virkelighed

Jon Stephensen, direktør for Aveny-T

Og snart kan teatret Aveny-T på Frederiksberg slå dørene op til intet mindre end en verdenspremiere på den populære norske teeangere-serie SKAM.

Aveny-T får som det første sted i verden mulighed for at omdanne seriens univers med Noora, Chris og deres venner, til de skrå brædder. Teater-versionen får premiere 15. september. 

Flere forestillinger

- Jeg har drømt om det her i et år. Nu er det virkelighed, sagde teaterdirektør Jon Stephensen, da han på et velbesøgt pressemøde mandag formiddag kunne præsentere holdet bag opsætningen. 

Dagen i dag var for teaterdirektøren "helt uden for kategori".

- Det er det største, jeg er lykkedes med. Større end da vi fik rettighederne til en teaterkoncert med Beatles. Ja, SKAM er større end Beatles, og jeg vil gå gennem ild og vand for at det lykkes, sagde han.

Mens skuespillerne alle er håndplukkede, unge mennesker, der for fleres vedkommende debuterer på de skrå brædder med SKAM, har Aveny-T fået Martin Lyngbo, direktør for Mungo Park, til at stå for iscenesættelsen. Jon Stephensen selv er scenograf. 

Norges ambassadør i Danmark, Ingvar Havnen, bliver samarbejdspartner på teaterdramatiseringen. Han er begejstret over, at serien har mindsket den kulturelle afstand mellem Danmark og Norge.

- SKAM har skabt en interesse blandt danske unge for norsk sprog og ungdomskultur, vi aldrig før har set magen til, siger han. 

Allerede udsolgt

Helt frem til pressemødet holdt teatret kortene ganske tæt til kroppen. I en pressemeddelelse skrev teatret, at man barslede med "verdenspremieren på teaterversionen af en af tidens mest populære, omdiskuterede og hypede fortællinger overhovedet". 

Opsætningen af SKAM kommer til at bestå af flere forestillinger, hvoraf den første får premiere 15. september. Den første forestilling er allerede udsolgt. 

Aveny-T har erhvervet teaterrettighederne til alle fire sæsoner af SKAM. Sæson 4 ventes at få teaterpremiere i sæsonen 2019/2020.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Greve Svømmehal

Vestegnen får ny svømmehal til 130 millioner kroner

Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet

playVerdens længste vikingeskib er tilbage efter togt

franciskarosekilde

playKøbenhavns Kommune vil skrue ned for nattelivet med færre bevillinger efter midnat

Køge Kyst_Foto_Michael Levin 2020 (1)

Skal din kommune have årets arkitekturborgmester?

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere