Omdiskuteret og langvarig boligsag kommer nu for retten

Mandag morgen begynder retssagen i Frederiksberg byret i den omdiskuterede og langvarige boligsag mellem de to parter Den Sønderjyske By og Frederiksberg Boligfond.

Den omdiskuterede og langvarige boligsag mellem de to parter Den Sønderjyske By og Frederiksberg Boligfond begynder mandag morgen i byretten på Frederiksberg. 

quote Vi er glade for, at vi er nået så langt, for det har været en lang kamp.

Jo Thillemann, medlem af beboerrepræsentationen, Den Sønderjyske By

- Folk er helt vildt spændte. Det er kulminationen på to års hårdt arbejde. Vi har brugt rigtig mange timer på det her, og det har været et projekt, der involveret rigtig mange beboere og mange har hjulpet. Vi er glade for, at vi er nået så langt, for det har været en lang kamp. siger Jo Thillemann, medlem af beboerrepræsentationen i Den Sønderjyske By til TV 2 Lorry. 

I 2018 begyndte sagen mellem beboerne i Den Sønderjyske By og boligselskabet Frederiksberg Boligfond, da den amerikanske ejendomsgigant Blackstone ville købe Den Sønderjyske By, hvor der er lidt over 300 lejemål. 

Jo Thillemann har boet i Den Sønderjyske By. Hun håber, de vinder retssagen og kan stifte en andelsforening.
Jo Thillemann har boet i Den Sønderjyske By. Hun håber, de vinder retssagen og kan stifte en andelsforening.
Foto: Leif Danielsen/TV 2 Lorry

Skøde siger lejere har forkøbsret

Blackstones planer var renovere, og derefter sætte huslejen markant op. Det var i den forbindelse, at borgernes kamp mod et salg af de gamle ejendomme for alvor begyndte, hvor de ad flere omgange har demonstreret og vist deres utilfredshed foran Frederiksberg Rådhus.

Det er et afsnit i et historisk skøde fra 1932, som det faktisk var Blackstone, der fandt i forbindelse med købet, og det afsnit kan vise sig og få afgørende betydning.

quote Vi er dog helt sikre på, at vi har ret i, at den omtalte forkøbsret slet ikke kan fortolkes på den måde, som lejerne hævder.

Flemming Brank, formand, Frederiksberg Boligfond

- Vi håber jo på, at vi får rettens ord for, at det her skøde skal respekteres, siger Jo Thillemann, medlem af beboerrepræsentationen i Den Sønderjyske By til TV 2 Lorry.

I skødet står, at lejerne har forkøbsret, hvis ikke kommunen vil overtage boligerne. Frederiksberg Kommune takkede nej, og lejerne mener, at de har forkøbsret til den samme pris, som ejendommene blev solgt for i 1932 på blot 2,9 millioner kroner, som er langt under de nuværende markedsværdi på mindst 538 millioner kroner.

Der har været flere demonstrationer foran Frederiksberg Rådhus mod Blackstones opkøb.
Der har været flere demonstrationer foran Frederiksberg Rådhus mod Blackstones opkøb.
Foto: TV 2 Lorry

Afgørelse kan betyde liv eller død

Frederiksberg Boligfond forsøgte netop at sælge Den Sønderjyske By for at redde sin økonomi, så sagens udfald kan blive liv eller død for boligfonden. 

Formand Flemming Brank fra Frederiksberg Boligfond har ikke haft mulighed for at stille op til interview i dag til TV 2 Lorry. I Børsen siger han fredag, at det ifølge ham ikke kun handler om hvad Den Sønderjyske By er værd, men hvad alle fondens ejendomme er værd:

- Vi skal have afgjort, om Frederiksberg Boligfonds ejendomme er de 16 mio. kr. værd, der står på skødet fra 1932 eller markedsprisen på 3,4 mia. kr. i dag. Det er et spørgsmål, der er helt centralt i forhold til vores banker og vores fortsatte eksistens. Vi er dog helt sikre på, at vi har ret i, at den omtalte forkøbsret slet ikke kan fortolkes på den måde, som lejerne hævder, siger han. 

quote Vi håber jo på, at vi får rettens ord for, at det her skøde skal respekteres.

Thillemann, medlem af beboerrepræsentationen, Den Sønderjyske By

Vinder beboerne i Den Sønderjyske By retssagen, så får de mulighed for at stifte en andelsforening, hvor de selv kan få lov at bestemme over ejendommene.

- Det bliver en enorm lettelse at få en afklaring, fordi det har fyldt enormt meget. siger  Jo Thillemann. 

Dommen i sagen om Den Sønderjyske By afsiges formentlig i starten af 2021. 

Det er ikke kun Den Sønderjyske By, der skal i retten mod Frederiksberg Boligfond. I sidste uge stævnede Svalegården, som er en af de tre berørte ejendomme, også Frederiksberg Boligfond. I Svalegårdens sag ventes der først dom om to til tre år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere