Nu står stort klimaprojekt færdigt ved ikonisk højhus

Torsdag indvier ejerforeningen i Domus Vista Park III og Frederiksbergs borgmester et stort klimatilpasningsanlæg.

Foto: Frederiksberg Forsyning

Efter et års anlægsarbejde står et stort skybrudsanlæg nu færdigopført ved højhuset Domus Vista på Frederiksberg.

Torsdag indvier borgmester Simon Aggesen sammen med ejerforeningen og boligområdets beboere det store klimatilpasningsanlæg, der kan opsamle 2050 kubikmeter regnvand.

Det svarer til omkring 20 centimeters vand fordelt på en fodboldbane.

Anlægget består af fem bassiner, der nedsiver regnvandet til grundvandet, men sender vandet videre til kloakken, hvis bassinerne er overfyldte.

Læs også Efter oversvømmelser af indfaldsvej: Nu skal regnen ledes ned i gangtunnel

- Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning er sammen med Københavns Kommune i fuld gang med klimasikringen i den helt store skala. Samtidig skyder små og mellemstore lokale projekter op overalt i byen, siger Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K).

- At private aktører bidrager på denne måde er helt fantastisk og med til at gøre byen endnu mere robust. Jeg er taknemmelig for, at beboerne på den måde har været med til at gøre Frederiksberg til et bedre sted at bo, siger han.

Det har taget omkring et år at lave anlægget, der ligger i Domus Vista Park III med Domus Vista-højhuset i baggrunden. Foto: Frederiksberg Forsyning

Beboerne bestilte selv klimaløsning

Anlægget er blevet til i et samarbejde mellem ejerforeningen og Frederiksberg Forsyning, der hører under kommunen. Beboerne havde nemlig selv haft et ønske om et skybrudsbassin på deres matrikel.

- Som så mange andre blev vi ramt af skybruddene med oversvømmelser i mange af lejlighederne, selvfølgelig især under det store skybrud i 2011, siger formand for ejerforeningen Tim Thøgersen.

Læs også Klar til indvielse: Kunstgræsbaner oven på skybrudssikring

- Foreningen fik lavet en rapport i samarbejde med eksterne rådgivere om, hvordan vi kunne undgå det i fremtiden. Da Frederiksberg Forsyning udskrev en konkurrence om klimatilpasning, indsendte vi nogle af rapportens forslag. Det førte til, at vi indledte samarbejdet med forsyningen.

Skybrudsanlægget indvies torsdag mellem klokken 17 og 19.

Skybrudsanlægget i Domus Vista Park III

Anlægget består af fem bassiner, der nedsiver regnvandet til grundvandet, men sender vandet videre til kloakken, hvis bassinerne er overfyldte.

 

Der er desuden 420 meter render, der fremstår som græsrabat. Her nedsiver regnvandet, men regner det så voldsomt, at nedsivning ikke kan lade sig gøre, så sendes regnvandet videre ad renderne lang stierne til bassinerne.

 

Endelig er der anlagt to regnbede på tilsammen 28 m2, der nedsiver regnvand.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik