Kendt teater mangler penge: Kommunen køber 2.500 billetter

Frederiksberg Kommune støtter lokalt teater med massivt billetopkøb til ungdomsforestilling.

Teateret Aveny-T har fredag den 22. november premiere på ungdomsforestillingen 'Klædt Af', og på forhånd er der solgt 2.500 billetter.

Dem har Frederiksberg Kommune besluttet at købe til de ældste skoleelever, og pengene falder på et tørt sted. Aveny-T har kæmpet med økonomiske problemer og fået diverse tilskud fra Frederiksberg Kommune, og billetkøbet er endnu en måde at støtte teateret, der ligger på Frederiksberg Allé.

- Selvfølgelig er det et tilskud til teateret. Men det er da en sjovere måde at gøre det på, end bare at give dem nogle penge. Forestillingen handler om digitale krænkelser, som jo er et aktuelt tema, og på den måde kan vi samtidig give de unge en god kulturoplevelse, siger den konservative Nikolaj Bøgh, der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Frederiksbergs kommunalbestyrelse.

Billetkøb udløser statstilskud

Han tilføjer, at det kommunale opkøb af billetter til 35 kroner stykket samtidig udløser statstilskud, fordi det er unge, der skal se forestillingen. Og dermed indgår den økonomiske håndsrækning i Frederiksberg Kommunes bestræbelser på at gøre Aveny-T til et statsstøttet ungdomsteater.

- Vi vil gerne skabe ungdommens nationalscene, og der findes ikke deciderede ungdomsteatre i det københavnske teaterlandskab. Andre teatre - for eksempel Betty Nansen - får støtte gennem Københavns Teater, og så er der de små storbyteatre, hvor for eksempel Riddersalen får støtte, fordi de er et klart defineret børneteater. Men de ordninger er Aveny-T ikke inde under, og det kan vi måske få, hvis de får en klar ungdomsprofil, siger han.

Aveny-T får dog over en periode på fire år et statsligt udviklingstilskud, som dog ikke må bruges på driften af teateret, som i et par år har kæmpet med økonomiske problemer.

Brug for driftstilskud

For et år siden behandlede Kultur- og Fritidsudvalget en sag om teaterets økonomi, hvor teateret søgte om et driftstilskud på 1,93 millioner kroner, Det førte til en "skærpet dialog med teateret om den økonomiske situation", som det hedder i kulturforvaltningens redegørelse - og dermed også, at Frederiksberg Kommune førte et skærpet tilsyn med Aveny-T.

I juni i år modtog kulturforvaltningen så regnskabet for Aveny-Ts regnskab for anden halvdel af 2018, og her fremgik et underskud på 1,44 millioner kroner. Ifølge teateret selv hang underskuddet sammen med en række aflyste forestillinger i slutningen af året.

Kommunens krav om bedre styring af økonomien sammen med teateret har ført til mere positive forventninger og budgettet for 2019 lød på et forventet overskud på 2,1 million kroner - som dog hænger sammen med ekstraordinære kommunale tilskud på halvanden million kroner.

Men teateret selv har gjort opmærksom på, at der er behov for yderligere midler, idet der er oparbejdet en negativ egenkapital på i alt 2,2 millioner kroner.

Nu er det så aftalt, at kommunen yder et direkte tilskud på 170.000 i 2019, og samtidig spæder det kommunale billetkøb så også til. 

Ikke i mål endnu

Aveny-T er dog ikke i mål endnu, og politikerne i udvalget mangler at tage stilling til et ønske om yderligere 170.000 kroner fra det frederiksbergske teater.

- Og det må vi så se på, for det er en lille økonomi, de har at arbejde med, siger Kultur- og Fritidsudvalgsformand Nikolaj Bøgh. 

Han tilføjer, at efter sidste års underskud finder han ikke udsigterne for teateret så alvorlige.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Færgekroen hejses ind i Tivoli

playHer bliver en ny udgave af Tivolis Færgekroen hejst ind

Grand Teatret

Københavnsk nichebio kåret blandt verdens smukkeste

genforening galvmaleri

Kulturorganisation vil lave gavlmaleri i København gratis - men mangler en husgavl

20_percent

playOplev i weekenden: Plant foråret frem

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere