Valg i Fredensborg: Blokpolitik er en by i Rusland - men nu øjner blå blok rød ministat

Fredensborg Kommune har været ledet af Socialdemokratiet siden 2009. Blå blok vil dog øjne muligheden for at tilbageerobre kystkommunen.

Kystkommunerne langs Øresund har historisk set oftest haft det til fælles, at borgmesterkontorerne bestyres af en politiker fra blå blok. Siden 2009 har Fredensborg været den røde undtagelse i en mørkegrøn og blå korridor af hovedstadsområdet. Her regerer Socialdemokratiet.

Med Thomas Lykke Pedersen (S) i spidsen er partiet vokset ved hvert valg, siden de kom til magten. Paroler om stram økonomistyring og meget brede samarbejder over midten (og et godt stykke ud til højre) har virket, og Socialdemokratiet har gjort kommunen i Nordsjælland til en højborg under opførelse.

Men nu øjner blå blok igen en mulighed for at tilbageerobre velhaverkommunen.


Hvad er der på spil?

Det siges, at blokpolitik i Fredensborg er en by i Rusland. Den slags føres ikke, siger borgmesteren. Alligevel skal man ikke studere byrådets sammensætning længe for at finde ud af, at det blot kræver en forflytning af få mandater, før vejen til borgmestersædet er banet. Samtidig har blå blok nu samlet sig og bebudet, at der skal nye kræfter til. Derfor er kampen om borgmesterposten åben i Fredensborg.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Når det så er sagt, har valgkampen en klar favorit i form af den siddende borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S). Det er han af flere årsager:

 • Siden han overtog posten i 2009, har Thomas Lykke Pedersen stået i spidsen for meget brede konstitueringer, ofte med støtte fra både Venstre og Konservative.
 • Det har resulteret i brede budgetforlig – ofte med stort set hele byrådets opbakning. Det så man blandt andet ved det seneste budgetforlig.
 • Her er det blandt andet lykkedes flertallet med Thomas Lykke Pedersen i spidsen at nedbringe kommunens meget store gæld. Ved sammenlægningen i 2007 var den nye kommune en af landets mest forgældede. I 2023 står Fredensborg Kommune til at blive en af meget få kommuner, der er helt gældfri.
 • Og den linje har vælgerne belønnet. Ved valgene i både 2009, 2013 og 2017 gik Socialdemokratiet frem.
 • Pilen peger derfor på den 59-årige Thomas Lykke Pedersen (S), der i øvrigt har siddet i byråd, siden han var 23 år.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Skal borgmesterkæderne i Fredensborg skifte hænder, er Lars Søndergaard (V) nok bedste bud på en ny borgmester.

 • Borgmesterkandidaten fik ved det seneste valg næstflest personlige stemmer i kommunen, kun overgået af Thomas Lykke Pedersen.
 • Selv om Venstre og Lars Søndergaard indgik i konstitueringen og bakkede op om Thomas Lykke Pedersen som borgmester sidst, bebuder de denne gang, at der skal nye og borgerlige kræfter til.
 • Historisk set har Venstre stået stærkt i Fredensborg (og kommunerne før sammenlægningen), hvor partiet har haft borgmesterposter og været størst i byrådene. Vælgerbasen eksisterer altså.
 • Søndergaard har for nylig udtalt, at han er ”græskkatolsk med”, om det bliver ham eller en anden, der skal indtage borgmesterkontoret efter valget – så længe, der bliver borgerligt flertal.
 • I så fald skal Søndergaard bejle til Jesper Tvilde (K), der er Konservatives borgmesterkandidat, for midterpartiet Radikale Venstre og deres borgmesterkandidat, Lars Simonsen (RV), lader til at være godt tilfredse med Thomas Lykke Pedersens (S) politiske linje.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet fik et godt valg, gik yderligere frem og kunne med 10 mandater sætte sig for bordenden i forhandlingsrunderne. Her endte det med en nærmest historisk bred konstitueringsaftale, hvor alle partier på nær Liberal Alliances ene mandat var med i aftalen, der bakkede op om endnu en periode som borgmester til Thomas Lykke Pedersen (S).

Konservative og Venstre fik de to viceborgmesterposter og et par udvalgsformandsposter, mens Radikale Venstre og Dansk Folkeparti også fik formandsposter i politiske udvalg.Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste års budgetter?

De seneste års budgetter i Fredensborg Kommune har været præget af nærmest uhørt bred opbakning fra hele det politiske spektrum.

 • 26 af byrådets 27 medlemmer har bakket op om de seneste fire års budgetter – og i budgetforligene fra 2018 og 2020 var samtlige partier og medlemmer endda med i aftalen.
 • De fire års budgetter har haft fokus på at styre kommunen mod gældfrihed og på at opbygge en solid kassebeholdning. Det er lykkedes. Mens forliget fra 2018 indeholdt besparelser for 25 millioner, har de seneste tre af slagsen faktisk båret præg af ret massive investeringer på anlægsområdet.
 • Det vidner ret store byudviklingsprojekter i blandt andet Nivå, Fredensborg og Humlebæk om. Især Nivå Bymidte-projektet til 450 millioner kroner med en ny skole, bibliotek og svømmehal springer i øjnene. Men også Kokkedal med et kommende elitegymnastikcenter – og en mulig kunstig skibakke – har fået del i anlægskronerne.
 • På velfærdsområdet har de seneste budgetter også skruet op for midlerne – så meget, at Fredensborg Kommune faktisk bruger så meget på området, at de nu presses af serviceloftet.


Hvem har indgået valgforbund?

Der er indgået to store valgforbund i Fredensborg Kommune:

 • Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet.
 • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Marie Mynche, Dansk Folkeparti, Venstre.

Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad med de andre partier?

 • Konservative med borgmesterkandidaten Jesper Tvilde i spidsen vil øjne muligheden for at overhale Venstre og blive det største parti i blå blok.
 • Ved tidligere valg har Radikale Venstre haft godt fat i vælgerne i Fredensborg. Lige nu sidder to af partiets tre medlemmer i byrådet på hele to udvalgsformandsposter. Kan partiet beholde den samling, vil de nok være tilfredse.
 • Hanne Berg er spidskandidat for SF ved valget. Hun er aktuelt partiets eneste medlem af byrådet. SF skal håbe på at kunne fordoble sit antal mandater.
 • Omkring syv procent af stemmerne er gået til Dansk Folkeparti ved valgene i 2013 og 2017, hvilket senest kastede to mandater af sig. Den ene af de to (Freja Brabæk Kristensen) forlod sidenhen partiet og er nu løsgænger. DF skal håbe på at fastholde et mandat i byrådet.
 • Det skal de især, fordi Nye Borgerlige stiller op. De har Steen Løfstrøm fra Humlebæk som spidskandidat, og mon ikke han får hjælp i valgkampen fra Pernille Vermund, der bor i nabobyen Snekkersten?
 • På den helt anden politiske fløj har vi Enhedslisten, der akkurat fik et medlem (Bjørn Svensson) valgt ind ved det seneste kommunalvalg.
 • Det gjorde Alternativet lige akkurat ikke. Men partiet forsøger endnu engang, og her vil spidskandidaten Sidsel Dyekjær gå til valg på en mærkesag om at styrke kommunens klimaindsats.
 • Liberal Alliance fik over seks procent af stemmerne ved det seneste valg, hvor Charlotte Bie kom ind i byrådet. Partiets mærkesag er især nedsættelse af kommuneskatten.


I øvrigt:

Kan familien Lykke Pedersen søsætte et muligt politisk dynasti og få to medlemmer i byrådet. Udover den siddende borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S), stiller datteren Sarah Lykke Pedersen også op for Socialdemokratiet. Hun er nummer seks på partiets liste og har dermed gode chancer for at slutte sig til sin far i byrådet.


Forudsigelsen:

Trods raslen med sablen fra den borgerlige blok i Fredensborg står Thomas Lykke Pedersen og Socialdemokratiet til endnu en periode i borgmestersædet.Sådan har vi gjort

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Fredensborg kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Fredensborg. Velkommen til Debat under uret!

Her er alle kandidaterne i Fredensborg Kommune