Menneskeafføring spredes på nordsjællandske marker: "Lugten er helt ulidelig," siger beboer

I løbet af de næste par uger vil der blive leveret menneskeslam på forskellige marker i Fredensborg Kommune. Naboerne til markerne har prøvet det før, og de frygter, at lugten igen vil være uudholdelig.

Gødning er en lugt, som de fleste, der bor på landet, kender til. Men noget lugter værre end andet.

quote Jeg mener ikke, at de forventede lugtgener dækker over menneskeafføring.

Lone Kirkwood, beboer i Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune informerer i øjeblikket på både sin hjemmeside og Facebook-side om, at der i løbet af de næste to uger vil blive leveret slam, der består af menneskeafføring, til en række marker vest for Humlebæk, syd for Nivå og syd for Lønholt.

Selvom man som beboer på landet normalt kan forvente gyllelugt fra omkringliggende marker, så vil der være tale om en lugt af en helt anden karakter.

Det fortæller Lone Kirkwood, der er nabo til en af markerne.

- Vi brokker os ikke, når der bliver spredt gylle. Det er en del af at bo på landet. Det forventer vi, men jeg mener ikke, at de forventede lugtgener dækker over menneskeafføring. Det er jo en helt helt helt anden lugt, siger hun til TV 2 Lorry.

- Det kommer til at påvirke mig hver eneste dag, siger Lone Kirkwood, der bor tæt på en markerne.
- Det kommer til at påvirke mig hver eneste dag, siger Lone Kirkwood, der bor tæt på en markerne.
Foto: TV 2 Lorry

Lone Kirkwood har før oplevet, at den nærliggende mark lugtede af menneskeslam i over to uger. Så hun ved, hvad der er i vente.

- Det kommer til at påvirke mig hver eneste dag. Jeg går tur med min hund ved marken to gange om dagen, og det kommer vi ikke til at kunne i den periode, for man kan simpelthen ikke holde ud af gå her. Og hvis vejret er godt, og vinden kommer i den retning, så kan vi ikke være i vores have. Så må vi gå ind og lukke dørene, og så kan vi sidde derinde og smelte i varmen, siger hun.

Slammet skal overdækkes

Hos Fredensborg Kommune er man opmærksom på lugtgenerne.

- Der er lugtgener forbundet ved det at lægge slam ud. Det ligger i sagens natur, men hvis det er til gene for borgerne, så er der også mulighed for at forhindre eller nedbringe nogle af generne, siger Pernille Balslev-Erichsen, der er centerchef for Byudvikling, Miljø og Erhverv i Fredensborg Kommune, til TV 2 Lorry.

quote Vi har været i dialog med brugerne af arealet om blandt andet at overdække de her bunker af slam, som konkret er til gene.

Pernille Balslev-Erichsen, centerchef for Byudvikling, Miljø og Erhverv

Når først slammet er spredt, så aftager stanken hurtigt. Problemet er, at slammet må opbevares på marken i en stor bunke i op til 14 dage, inden det spredes. 

Og det giver en hel del kraftige lugtgener.

Centerchef for Byudvikling, Miljø og Erhverv i Fredensborg Kommune forklarer, at landmændene er blevet bedt om at overdække slammet.
Centerchef for Byudvikling, Miljø og Erhverv i Fredensborg Kommune forklarer, at landmændene er blevet bedt om at overdække slammet.
Foto: Ditte Marie Kjærsgaard-Rasmussen/TV 2 Lorry

Kommunen vil derfor prøve at komme problematikken i forkøbet.

- Vi har været i dialog med brugerne af arealet om blandt andet at overdække de her bunker af slam, som konkret er til gene, og det forventer jeg også kommer til at ske, siger centerchef Pernille Balslev-Erichsen.

Beboer Lone Kirkwood ser dog gerne, at man helt stopper med at bruge menneskeslam til at gøde markerne.

- Det bør ikke spredes på markerne. Jeg synes, det er nogle urimelige lugtgener, som man udsætter naboerne for, siger hun.

Den daglige gåtur med hunden kan meget vel blive meget ildelugtende, frygter Lone Kirkwood.
Den daglige gåtur med hunden kan meget vel blive meget ildelugtende, frygter Lone Kirkwood.
Foto: TV 2 Lorry


Fredensborg Kommune opfordrer til, at borgere henvender sig, hvis lugtgenerne bliver store til trods for overdækningen af slammet.

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Collage Christiania

50 år med Christiania: Fra besat kaserne til politisk hovedpine og turistattraktion

wc toilet

Ingen pusleplads hos herrerne - Kristoffer skifter sit barn på dametoilettet: "Manden er ikke et offer"

ring/skov

Hvem er Hannes partner? Politiet efterlyser ejeren til ring fundet i skoven

jobcenter

Kommune fjerner forvaltningschef fra jobcenter efter voldsomme anklager

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere