Løkke vil udflytte flere tusinde nye arbejdspladser

Regeringen vil i ny udflytningsrunde etablere flere tusinde arbejdspladser ude i landet. Udspil til december.

 

- Der er fremgang i hele landet. Den kurs skal vi fortsætte.

Sådan siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale ved Folketingets åbning. Her varsler han en ny stor udflytningsrunde, der skal bringe "flere tusinde" job til provinsen.

Udspillet vil blive præsenteret til december.

Dermed lægger regeringen op til en markant udbygning af arbejdet med at udflytte statslige arbejdspladser. 

Regeringen har siden 2015 været i gang med at udflytte 3900 arbejdspladser - og har også tidligere varslet, at der vil komme endnu en udflytningsrunde.

Men det er første gang, regeringen fortæller, at det bliver "flere tusinde" arbejdspladser - og at udspillet bliver præsenteret i december.

- Undervejs var der nogle, som mente, at det blev svært, nærmest umuligt, at få dygtige folk til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København. Den kritik er gjort til skamme, siger Løkke.

Flere fagforeninger har kritiseret, at udflytningen betyder tab af faglighed. Mange erfarne medarbejdere vil nemlig ikke tage springet fra København til provinsen, lyder kritikken.

Men den opfattelse deler Løkke ikke. Han henviser til konkrete oplevelser fra besøg på nogle af de udflyttede arbejdspladser:

- I august besøgte jeg Civilstyrelsen og Nævnenes Hus i Viborg.

- Jeg talte med en ung mand, der havde valgt at tage turen frem og tilbage fra København, mens han så tiden an. Andre havde taget springet og var flyttet med familien. Og andre pendlede for eksempel fra Aalborg.

- I Viborg er det lykkedes at skabe et attraktivt juridisk miljø. Til glæde for de mennesker, der får nye jobmuligheder. De borgere, der får myndighederne tættere på. Den by, der får nye arbejdspladser. 

Regeringen har afsat 150 millioner kroner til udflytningen næste år i forslaget til finanslov. Statsministeren håber nu, at udspillet vil få bred støtte i Folketinget.

- Jeg er glad for, at der også her i Folketinget er en stigende forståelse og en bredere opbakning til det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fastslår, at regeringen nu er i gang med at "gennemføre den største samlede flytning af statslige arbejdspladser nogensinde". I forhold til arbejdet med at udflytte af de første 3900 arbejdspladser, siger Løkke:

- Vi har netop fået en ny status, der viser, at ud af de 3900 arbejdspladser er mere end 2500 flyttet ind. 23 institutioner er flyttet. Og mere end 25 byer har fået nye statslige arbejdspladser.

/ritzau/